Napokon
0

Trebalo im skoro tri mjeseca da odvrnu četiri šarafa

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Kako u BiH sve ide sporo, tako je i ljudima iz Centra Skenderija trebalo više od dva mjeseca da uklone tablu kojom je u maju prošle godine plato Skenderije ilegalno imenovan Francuskim trgom i na kojoj stoji istorijska neistina da je Francuska zemlja koja je prva priznala BiH.

Portal Sarajevo-x.com na tu grešku upozorio je još 24. decembra prošle godine. Tada smo Centar Skenderija i Kanton Sarajevo koji je nadležan za odobravanje imenovanja trgova i ulica upozorili na ovaj veliki propust, i svojevrstan diplomatski skandal jer je svima osim očito onima koji su za to nadležni poznato da je Bugarska prva priznala BiH.

Najprije su reagirali slučajni prolaznici koji su tablu išarali markerom i napisali Bugarski trg, nakon čega su nas pozvali iz Press službe Kantona Sarajevo i iznapadali kako smo nedužne optužili članove Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti i kazali nam kako oni nisu znali za taj propust. Potom nam je predsjednik ove Komisije i bivši predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović kazao kako će o ovom propustu i ilegalnom činu on i članovi komisije "rapravljati već na sljedećoj sjednici".

(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Kontaktirali smo i ambasadoricu Francuske Maryse Berniau koja nam je kazala kako je tabla bila postavljena simbolično te da je tada direktoru Centra Skenderija Suadu Džindi kazala kako je treba skinuti jer je znala da za njeno postavljanje nije dobijena dozvola.

Nakon što smo nedavno, puna dva mjeseca nakon prvog teksta ukazali na to kako tabla još nije uklonjena te kako je to samo još jedan plastičan i jednostavan pokazatelj kako ništa u ovom sistemu ne funkcioniše, slučajno ili ne, tabla za čije je skidanje trebalo odvrnuti četiri šarafa napokon je uklonjena.