Konferencija o matičnim ćelijama
0

Van Tudler: Uspješno liječenje više od 70 bolesti

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Svijest ljudi o koristi pohranjivanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce raste iz dana u dan, kao i otkrića naučnika koja se sve oboljenja mogu njima liječiti", istakla je rukovodilac Laboratorije za molekularnu hematologiju u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu Sonja Pavlović.

"Danas se smatra da su sve bolesti, osim trauma, povezane sa genima, tako da se matičnim ćelijama, uzetim u najvećem broju slučajeva iz pupčane vrpce, može uspješno liječiti više od 70 bolesti – kancer, hematološki maligniteti, leukemija, hematomi, genetski uzrokovana gluvoća, te rijetke i nasljedne bolesti“, rekla je Pavlovićeva.

Ona je novinarima u Banjoj Luci na konferenciji u okviru Treće međunarodne konferencije "Regenerativna medicina – matične ćelije, genetički inženjering i biotehnologije" rekla da se, zahvaljujući metodama genetičkog inženjerstva, može izliječiti genetski defekt u tkivu.

Izvršni direktor "Cryo Save grupe“ Arnaud van Tudler istakao je da ova grupa konstantno radi na promociji trenutnih trendova u liječenju različitih bolesti matičnim ćelijama, uzetim u najvećem broju slučajeva iz pupčane vrpce, jer se na ovaj način uspješno može liječiti više od 70 različitih bolesti.

"Želimo da promovišemo i nove načine liječenja različitih bolesti matičnim ćelijama koje nisu nužno uzete iz pupčane vrpce, već i iz krvi, koštane srži i tkiva“, dodao je Tudler.

Član Međunarodne asocijacije za istraživanje na polju tkivnog inženjeringa Šerli Dejli rekla je da je većina bolesti koje se liječe matičnim ćelijama veoma rijetka, kao što je autizam, gubitak sluha ili različite bolesti krvi.

Ona je pojasnila da dužina liječenja zavisi od faze bolesti, te da traje i po nekoliko mjeseci, jer se uglavnom radi o veoma teškim oboljenjima.

"Iako možda u nekim slučajevima ovakav tretman ne dovede do potpunog izlječenja, značajno je da on u velikoj mjeri poboljšava kvalitet života pacijenta i opšte stanje liječenog“, naglasila je Dejli.

Generalni direktor firme "Family plus", partnera "Cryo Savea“ za BiH, Sanja Todorović Vujičić rekla je da je "Cryo Save" u BiH prisutan tri godine i da je do sada više od 2.500 roditelja sačuvalo matične ćelije svoje djece.

Ona je dodala da "Cryo Save ima još 50 banaka matičnih ćelija širom svijeta u kojima je do sada sačuvano više od 224.000 uzoraka matičnih ćelija.

"U zavisnosti za koju od usluga se roditelji odluče, da li da sačuvaju matične ćelije samo iz krvi pupčanika ili iz krvi i tkiva pupčanika, usluga košta od 2.000 do 2.300 eura“, rekla je Vujičićeva.

Ona je dodala da se ćelije mogu čuvati do 25 godina.

"Family plus“ Banjaluka je ekskluzivni i ovlašteni partner "Cryo Savea", vodeće evropske i svjetske banke matičnih ćelija.