{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Valerijan Žujo i ULUBiH predloženi za Šestoaprilsku nagradu

F
12.3.2012. u 11:50
0
3
Valerijan Žujo i ULUBiH predloženi za Šestoaprilsku nagradu
0
Valerijan Žujo i ULUBiH predloženi za Šestoaprilsku nagradu
Valerijan Žujo (Foto: RFE)
Odbor za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2012. godini predložio je Gradskom vijeću za dobitnika pojedinačne nagrade književnika Valerijana Žuju i za dobitnika kolektivne nagrade Udruženje likovnih umjetnika BiH.
Književnika Valerijana Žuju za dobitnika ove nagrade predložila je Producentska kuća "Flash Production", a kao obrazloženje naveli su višedecenijsko književno i publicističko djelovanje koje je Žujo posvetio vrijednostima Sarajeva.

Izdao je zbirke pjesama "Da nije nas", "To ti je to" i "Strah od fotografisanja", monografije "Knjiga o ljiljanu", "Leksikon Sarajeva" te "Bosna i Hercegovina - 1.000 pitanja i 1.000 odgovora", a autor je i brojnih dokumentarnih filmova.

Jedno od njegovih djela dvotomni "Leksikon Sarajeva" sadrži oko 100.000 činjenica koje su skupljane gotovo 20 godina u kojem su obuhvaćene činjenice od prvih tragova čovjekove prisutnosti na prostoru između Trebevića, Huma i Igmana sve do 2009. godine.

Za kolektivnu Šestoaprilsku nagradu Sarajeva Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo predložila je Udruženje likovnih umjetnika BiH, a u obrazloženju su naveli da bi dobijanjem ove prestižne nagrade Udruženje na najbolji način obilježilo 65 godina rada.

Udruženje je nevladina organizacija, a njeni članovi su profesionalni umjetnici iz svih likovnih oblasti, dok je zadatak Udruženja da svojim članovima pomaže i u rješavanju njihovih statusnih, egzistencijalnih i društvenih potreba.

Vijećnici će na sjednici, koja je zakazana za sutra, 13. marta, razmatrati ove prijedloge odluka dok će dobitnicima nagrade biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: