Sarajevo
0

FOTO / Valerijan Žujo i ULU BiH dobitnici Šestoaprilske nagrade

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uručio je u petak navečer književniku Valerijanu Žuji pojedinačnu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, dok je Udruženju likovnih umjetnika (ULU) BiH pripala kolektivna nagrada.
U prigodnom obraćanju Valerijan Žujo uporedio je Sarajevo sa terezijom na čijem su jednom tasu važne institucije kulture, ali i primijetio da sa druge strane postoje razna pseudokulturne akrobacije, trikovi, blefovi.

"Na jednom tasu te terezije bile bi izuzetno važne institucije kao što je Nacionalna biblioteka, Zemaljski muzej, teatarske kuće, galerije, arhivi. Bez njih bismo predstavljali ništa. S druge strane je sijaset kiča, puno i previše kulturnih proteza, nečega što traje tri dana. Treba se odlučiti za ovaj prvi tas, mada ovaj drugi često prevagne i prividno je teži i važniji", kazao je Žujo.

Kolektivnu nagradu uime ULUBiH primio je akademik Affan Ramić, a prisutnima se obratio profesor Seid Hasanefendić koji je zahvalio što su nadležni prepoznali doprinos te institucije kulture razvoju Sarajeva.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, upriličenoj u Narodnom pozorištu u povodu 6. aprila - Dana grada Sarajeva, gradonačelnik Behmen osvrnuo se na period kad je prije 550 godina osnovano Sarajevo kao urbani prostor i zajednica koja će doživjeti jedinstven civilizacijski razvoj, uvijek u ozračju tolerancije, poštovanja drugog i zajedništva.

Podsjetio je da se u 2012. godini obilježavaju tri značajna datuma - 20. godišnjica od početka opsade grada, 550 godina od osnivanja Sarajeva i 67 godina od oslobođenja grada od fašizma.

"Nezahvalno je i nemoguće jednim obraćanjem obuhvatiti 550 godina historije. Ali jedno obraćanje i to u ovako svečanoj prilici sasvim je dovoljno da se uputi poziv da godina u kojoj obilježavamo 550 godina postojanja bude godina ozbiljnog proučavanja i promišljanja nad bogatom historijskom građom koju imamo, a ne čuvamo kako treba", kazao je gradonačelnik Behmen. Svečanoj sjednici prisustvovali su nosioci raznih nivoa vlasti, predstavnici javnog života, te delegacije brojnih gradova iz BiH i inozemstva koji su došli u povodu Dana grada Sarajeva.

U povodu 6. aprila - Dana Grada Sarajeva u u foajeu Narodnog pozorišta, otvorena je izložba "Sarajevo - svjetlost prošlosti iz arhivskih dokumenata". Izložba donosi priču o 550 godina sarajevske prošlosti, a bit će postavljena do 21. aprila.