Naslijedila Miodraga Simovića
0

Valerija Galić nova predsjednica Ustavnog suda BiH

FENA
Valerija Galić
Valerija Galić
Valerija Galić izabrana je za novu predsjednicu Ustavnog suda BiH u naredne tri godine. Time je prestao mandat predsjednika Miodragu Simoviću, saopćeno je danas iz Ustavnog suda BiH po okončanju sjednice.

Za nove potpredsjednike izabrani su: Seada Palavrić iz reda bošnjačkog naroda, Miodrag Simović iz reda srpskog naroda i Tudor Pantiru, međunarodni sudija.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine će na jednoj od narednih plenarnih sjednica donijeti odluku o zahtjevu Sulejmana Tihića, podnijetom dok je on bio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH radi ocjene ustavnosti Zakona o statusu državne imovine koja je na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja.

Raspravu u ovom predmetu, Ustavni sud je održao na 73. plenarnoj sjednici 25. i 26. maja u Sarajevu.

U predmetu koji je također pokrenut povodom Tihićevog zahtjeva, a odnosi se na ocjenu ustavnosti čl. 3, 4, 5, 6. i 11. Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Republike Srpske, Ustavni sud je donio odluku na ovoj sjednici i zaključio da odredbe člana 4. stav 1. tačka 1. i člana 6. st. 1. i 3. tog zakona nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava BiH.

U pogledu odredbi člana 3. st. 2. i 4. i člana 11. navedenog zakona, utvrđeno je da su one u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava BiH.

Odbijen je zahtjev Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za donošenje privremene mjere u predmetu broj U 5/12, kojom bi se obustavio od primjene Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske.

Sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kom slučaju ne prejudicira odluku o dopustivosti odnosno o meritumu predmetnog zahtjeva.

Naredna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH bit će održana 13. i 14. jula.