Potpisi iz 123 zemlje
811

Valentinu Inzku predata peticija kojom se traži nametanje zakona o zabrani negiranja genocida

Dž. L.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Predstavnica "Kluba 100-PLUS" Senada Softić-Telalović danas je izvršnoj asistentici u OHR-u Sandri Gluvačević predala peticiju sa više od 8.000 potpisa kojom se od visokog predstavnika Valentina Inzka traži da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Nakon što je predala peticiju Softić-Telalović se kratko obratila medijima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu kazavši kako se nije mogla sastati s Inzkom zbog mjera suzbijanja koronavirusa, ali je dogovoreno da održe sastanak krajem mjeseca, ukoliko se poboljša situacija.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Peticija koja će se naći u rukama visokog predstavnika ima blizu 8.500 verifikovanih potpisa iz 123 zemlje svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Svako ime na peticiji predstavlja jednu žrtvu genocida u Srebrenici.

"To je jedna simbolika koju smatramo vrlo značajnom. Na kraju, nije ni bitno koliko ima imena na jednoj peticiji ovakve vrste. Da ih ima deset, ona je i dalje jaka i vrijedna", kazala je Softić-Telalović.

Ona dodaje da je za ljude iz dijaspore sasvim normalan put tražiti usvajanje zakona kroz peticije, ali ne i za građane BiH.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Parlamenti služe građanima i na nama je da zahtijevamo od parlamenta ono što tražimo kao građani. Jedino u ovoj zemlji izgleda nemamo to pravo. Po statutu imamo, ali se ne poštuje. Ipak, ovo je naš glas. Tražimo od Parlamenta BiH da se zaustavi negiranje genocida jer to je jedini put naprijed. Bez toga mi ne možemo očekivati nikakav suživot budućih generacija. Rok koji smo dali visokom predstavniku je 11. juli, ali čisto sumnjam da će od toga išta biti. Nek traje i nekoliko mjeseci ako će se ostvariti cilj. Usvajanje ovakvog zakona nije važno samo za žrtve genocida i preživjele, već za sve buduće generacije, budućnost naše zemlje i omladine", istakla je Softić-Telalović.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Klub 100-PLUS" čine građani i prijatelji Bosne i Hercegovine iz cijelog svijeta. Inicijatori peticije naglašavaju da je BiH odavno potreban zakon o zabrani negiranja genocida koji je osnova za, kako kažu, narušavanje sigurnosti i političke situacije u zemlji.