Dan zaljubljenih
208

Valentinovo na Eiffelovom mostu u Sarajevu: Mjesto susreta, mladosti i zaključane ljubavi

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić danas je na Eiffelovom mostu na Skenderiji zaključao katanac sa porukom ljubavi i mira u svijetu. Ovim činom je okončan kulturno-zabavni program organizovan na mostu povodom 14. februara Dana zaljubljenih.

Njegov primjer su slijedili i ostali prisutni, posebno mladi, koji su željeli „zaključati“ svoju ljubav i baciti ključ u Miljacku kako niko drugi ne bi mogao „otključati“ njihova srca.

"Šaljemo poruku svim građanima u BiH, ali i svijetu. Mi smo danas ustoličili novi dan, sarajevski ljubavni dan i bosanskohercegovačku ljubavnu priču. Prije svega, sa ovog mjesta šaljemo dobre poruke. Očekujem da volite, prije svega, roditelje, komšije, svoj grad i državu. Mi želimo da sarajevska ljubav traje tokom 365 dana godišnje. Pozivam vas da ovaj most bude naše kultno mjesto. Kao načelnik Općine Centar želim zaključati opredjeljenje da vodimo Općinu Centar, grad Sarajevo i BiH u Evropsku uniju", naglasio je Ajnadžić.

O samoj ideji da se ovaj most iskoristi za "zaključavanje" ljubavi, po uzoru na druge evropske metropole, govorila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar.

"U prethodnom periodu je veliki broj građana 'zaključavao' svoju ljubav na ogradi Eiffelovog mosta i u tom kontekstu smo u Općini Centar došli na ideju da iskoristimo most kao simbol spajanja i ljubavi, te mladosti. Također će na ovom mostu za mlade bračne parove biti omogućeno vjenčanje. Općina Centar je finansirala postavku 3D elementa u obliku srca na kojem piše With love Sarajevo-Općina Centar", istakla je Fazlić.

Kulturno-zabavni program povodom Dana zaljubljenih su organizovali predstavnici Centra kulture i mladih.