BiH
0

Valentin Inzko podržao zahtjeve roditelja bošnjačkih učenika

Anadolija
Inzko i muftija Čamdžić (Foto: Anadolija)
Inzko i muftija Čamdžić (Foto: Anadolija)
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pružio je neupitnu podršku zahtjevima roditelja bošnjačkih učenika za uvođenje nacionalne grupe predmeta i zapošljavanje bošnjačkih kadrova u školama, saopštio je nakon sastanka sa prvim čovjekom međunarodne zajednice u BiH banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.

Nakon današnjeg sastanka s Inzkom banjalučki muftija istakao je da "Bošnjaci u RS traže samo ono što imaju srpski učenici koji su se vratili u Bosansko Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac“.

Dodao je da se nada kako će ministar prosvjete RS Goran Mutabdžija "imati veliko razumijevanje i uslišiti potrebe roditelja kada su u pitanju pomenuti zahtjevi“.

"Drago mi je da su Rijaset Islamske zajednice u BiH, kao i Muftijstvo naše podržali te zahtjeve. Rijaset je izdao saopštenje u kojem se navodi da Islamska zajednica BiH podržava zahtjeve roditelja bošnjačke djece za izvođenje nastave iz nacionalnih predmeta, jer se ti zahtjevi temelje na Ustavu i pozitivnim zakonima, jer je riječ o legalnim i legitimnim zahtjevima“, kazao je Čamdžić.

Istakao je da bi i to bio doprinos harmoniji i suživotu "kako bi djeca mogla da sarađuju, jedni sa drugima uče i da se razvija tolerancija“.

"Jer, ako se to ne dozvoljava, ako se ne uvode nacionalni predmeti za bilo koju naciju onda tu nema tolerancije, onda je na sceni diskriminacija, onda nema jednakopravnosti. A mi se borimo protiv diskriminacije bilo gdje i zalažemo se za suživot i jednakopravnost u cijeloj BiH“, podvukao je banjalučki muftija.

Dodajući da je ministar prosvjete RS "govorio o nekim kaznama“, te zaključio da se "ne smiju kažnjavati ljudi koji traže svoja prava, koja se moraju ostvariti u svakom kutku BiH“.

Visoki predstavnik, koji je jučer pozvao zvaničnike RS da s pažnjom pristupe rješavanju pitanja uvođenja nacionalnih predmeta u škole, kazao je da se "takve stvari uvijek pred izbore malo teže odvijaju“.

"Ja mislim da se s dobrom voljom mogu naći rješenja. Nikome se ništa ne oduzima, ali onima koji to žele, a katolici su ili Bošnjaci, i ovdje su u manjini, a konstitutivni su narodi, trebaju dobiti svoju pouku, svoje predmete, da mogu učiti latinicu. Ja mislim da zbog toga niko neće biti siromašniji, nikome ništa neće biti oduzeto, ali bi se time izgradilo bolje i jače društvo“, poručio je Valentin Inzko.

Visoki predstavnik Valentin Inzko i banjalučki muftija razgovarali su i o saradnji vjerskih zajednica u Banjoj Luci.

Navodeći da je mentor Pravoslavnog fakulteta u Beogradu i počasni vakih džamije Ferhadije, te da kao katolik pomaže i neke katoličke ustanove, Inzko je istakao da je "veoma važno da vjerske ustanove sarađuju i šire poruku ljubavi i mira svugdje u svijetu, a pogotovo u Banjoj Luci“.

Izražavajući, kako je kazao, zadovoljstvo zbog dobre saradnje vjerskih zajednica u Banjaluci, visoki predstavnik je zaključio da je to dobar osnov za rješavanje svih otvorenih pitanja.