BiH
3

Pudarić razgovarao s vladikom Grigorijem o obrazovanju srpske djece i bogoslovnom fakultetu

FENA
Svetozar Pudarić (Foto: Klix.ba)
Svetozar Pudarić (Foto: Klix.ba)
"Odgovorna vlast u Federaciji BiH mora voditi računa i o tome da se obnove i ponovo stave u funkciju oni objekti koji predstavljaju simbole života Srba kroz vijekove u ovom dijelu Hercegovine", kazao je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Svetozar Pudarić prilikom današnjeg susreta u Mostaru s vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

"Ne mislimo da treba da stanemo samo na tome, naš cilj je vitalna zajednica koja je dio društva u kojem živimo, koja napreduje i čiji članovi imaju duhovnu potporu koju dobijaju od Srpske pravoslavne crkve, ali istovremeno imaju i dovoljno sredstava za život, imaju perspektivu, posao i mogu dalje da se razvijaju na kulturnom, obrazovnom i svakom drugom planu, kao i pripadnici druge dvije zajednice u dolini Neretve", naglasio je Pudarić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o problemima obrazovanja srpske djece u FBiH i uvođenju nacionalne grupe predmeta, Pudarić je kazao da je, koliko je on upoznat, nastava u Glamoču, Drvaru i Bosanskom Petrovcu organizovana po programu Prosvjetno-pedagoškog zavoda RS-a, te dodao kako smatra da novac ne može i ne smije biti izgovor za ograničavanje ustavnih prava ljudi.

"Izgovori da nema dovoljno djece, da nema dovoljno para, da nema kvalifikovanih profesora sve manje počivaju na realnosti a sve više na pokušaju da se održi postojeće stanje.

Za mene je vrlo značajan korak, ma koliko on mali bio, ulazak Pravoslavnog teološkog fakulteta u nekoliko prostorija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i to je korak koji treba da dovede do potpunog povratka bogoslovnog fakulteta u Sarajevo", kazao je Pudarić.

Što se tiče uvođenja nacionalne grupe predmeta za srpsku djecu u FBiH, naglasio je kako kod Federalne vlade ne postoji nikakav problem da se to pokrene, nego da problem nastaje kod realizacije dogovorenih aktivnosti na nivou kantona.

Pudarić je zaključio kako je očito da postoji raskorak između javno izrečene riječi i onoga što se stvarno čini na terenu.

Vladika Grigorije je naglasio kako su teme današnjeg sastanka sadašnje i buduće stanje srpske zajednice, crkvene ali i zajednice Srba u Mostaru, te izgradnja Saborne crkve koja treba biti nastavljena punim tempom.

"Potpredsjednik Pudarić je više puta pokazao razumijevanje i dobru volju za nas, kao i drugi ljudi u Federaciji BiH, i čini nas sretnim što možemo da razgovaramo i da ponovo počnemo da radimo neke lijepe stvari", istakao je vladika Grigorije.