Nenabavka vakcina
594

Vakcinisanje političara iz BiH u Srbiji je najjasnije priznanje kraha vlasti

B. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pravo na život je prvo i osnovno pravo garantirano i Ustavom Bosne i Hercegovine. Nenabavkom vakcina protiv koronavirusa vlast je znatno ugrozila ovo pravo. U državni (ne)sistem povjerenje više nemaju ni oni koji upravljaju njim, na bilo koji način.

Krah vlasti je primorao veliki broj građana Bosne i Hercegovine da se vakcinišu u Srbiji. To se desilo uprkos tome što im je najvećim pravnim, državnim aktom zagarantovano pravo na život. Da bi imali to pravo, platili su zdravstveno osiguranje i platili su političare da urade svoj posao - da kupe vakcine, ali to se nije desilo.

Opravdano je pitanje zašto se plaćaju porezi i drugi nameti ako se time ne zadovoljavaju pojedinačne i kolektivne potrebe. Preciznije, nameti kao način zadovoljenja egzistencijalnih potreba nisu upitni, ali je vrlo upitno kada skupo plaćena vlast unaprijed uplaćen novac za zdravstvo ne zna i/ili neće da iskoristi za lijek, u ovom slučaju za vakcine.

Neki su ovo ocijenili kao grubo kršenje ustava i nevršenje suvereniteta koji podrazumijeva i to da vlast zadovoljava potrebe građana.

Vlast je sebi i građanima priznala da je kapitulirala onda kada je trebala uraditi sve na pravi način da se to ne desi. Oni koji grade sistem i provode ga u djelo su bili među mnogim Bosancima i Hercegovcima koji su se morali vakcinisati u Srbiji.

Zna se da su to uradili bivši predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik iz Stranke demokratske akcije (SDA), bivši načelnik Općine Novo Sarajevo i Čelikov stranački kolega Nedžad Koldžo, a na beogradskom prostoru za vakcinisanje viđen je član Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez. On demantuje da se vakcinisao u ovoj susjednoj zemlji.

Pojedini mediji su objavili da se vakcinisao i Gordan Čahtarević, jedan od savjetnika federalnog premijera Fadila Novalića.

Za navedene političare se zna da su se vakcinisali u drugoj zemlji, a to se već uveliko tvrdi za druge visoke zvaničnike.

Nisu svi političari koji su se vakcinisali u Srbiji odgovorni za nenabavku vakcina ili nisu svi jednako odgovorni, ali njihov čin je jasan pokazatelj da ni oni ne vjeruju u sistem koji sami čine.

Vakcinisati se ili ne vakcinisati, nabaviti vakcinu ili ne nije stvar patriotizma, već ljudskog života koji bi trebao biti na pijedestalu vrijednosti.

Čini se da je ponašanje vlastodržaca, ne samo u Bosni i Hercegovini, već bilo gdje, potvrdilo misao britanskog književnika Samuela Johnsona da je patriotizam posljednje utočište hulja.