Uvezene tek danas
42

Vakcine za hiljadu ljudi RS platila 64.000 KM, ugovor s dobavljačem potpisan nakon što su stigle

D. Be.
Očekuju ukupno 400.000 doza (Ilustracija: Shutterstock)
Očekuju ukupno 400.000 doza (Ilustracija: Shutterstock)
Vrijednost ocarinjene robe odnosno 2.000 doza ruskih vakcina, koje su četiri dana stajale na sarajevskom aerodromu iznosi 64.000 KM, saznaje Klix.ba. Uvoznik je banjalučka firma Krajinagroup.
Prema prostoj računici dolazi se do podatka da jedna doza vakcine Sputnik V košta 32 KM, a prvi kontigent bit će namijenjen za hiljadu osoba jer se radi o dvodoznoj vakcini.

Iz RS-a su najavili da u februaru i martu očekuju ukupno 400.000 doza ruske vakcine što bi ukupno trebalo koštati blizu sedam miliona eura.

Institut za javno zdravlje RS-a nabavku 400.000 doza vakcina dogovorio je u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja.

Prema informacijama koje su se ranije pojavile u medijima kompanija Krajinagroup je dostavila tendersku dokumentaciju 3. februara, dakle dva dana nakon što su vakcine stigle na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, a dan poslije toga 4. februara potpisan je ugovor vrijedan blizu sedam miliona eura.

Uvoznik ruskih vakcina danas je okončano proces carinjenja preko ovlaštenog špeditera i predao carinsku prijavu za uvozno carinjenje te priložio svu neophodnu dokumentaciju, u kojoj je i rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, kojim se odobrava interventni uvoz vakcine protiv koronavirusa

Ministar zdravlja Alen Šeranić je kazao da ovlašteni dobavljač ima svu odgovarajuću opremu za čuvanje i skladištenje na niskim temperaturama s obzirom da je nakon odmrzavanja ovu vakcinu treba upotrijebiti u roku od dva sata.

Nakon što su vakcine ocarinjene, sada će kontrolu kvalitete i drugih parametara obaviti Kontrola laboratorija Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Kada oni daju "zeleno svjetlo“ vakcine će biti spremne za upotrebu. Očekuje se da proces bude završen u narednih deset dana.