Bajramska čestitka
16

Vahid ef. Fazlović: Otvorimo kapije naših duša i primimo jedinstvene ramazanske blagodati

Piše: A. K.
Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović (Foto: A. K./Klix.ba)
Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović (Foto: A. K./Klix.ba)
Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović uputio je danas čestitku u povodu nastupajućeg Ramazanskog bajrama. Između ostalog, on je pozvao vjernike da otvore svoja srca i duše te prime ramazanske blagodati.

Efendija Fazlović je rekao da je ramazan mjesec vjere i pokornosti Allahu dž. š. te da su za sve muslimane ovo posebni dani.

"Naša radost je u njima velika: ispunili smo još jedan obred i dočekujemo veliki blagdan. Ispratili smo mjesec koji je obilovao duhovnim uspećima i nas kao pojedinaca i naše zajednice", rekao je efendija Fazlović.

Dodao je da ramazan predstavlja mjesec bogobojaznosti i plemenitosti, a ove dvije njegove karakteristike su temeljne odrednice posta i drugih vidova ramazanske pobožnosti.

"Bogobojaznost nas usavršava u našem duhu i okreće nas Allahovom licu.To je put s jasnim granicama i putokazima. On štiti od grijeha i upravo je post taj jaki štit. Post nas oplemenjuje i duh čini mekšim i blaženim", istakao je.

Tuzlanski muftija je naveo da iz vertikale bogobojaznosti treba da se rasplamsa plemenitost koja će se dobročinstvom vjernika prenijeti na druge ljude.

On je dodao da se u ramazanu najviše istaknu ljudska mudrost i duhovna zrelost te se na tim premisama može dosezati neslućena unutrašnja dalekovidost.

Efendija Fazlović je naglasio da je važno da vjernici otvore kapije svojih srca i duša i prime jedinstvene ramazanske blagodati.

"U tome je mogućnost da se utkamo u harmoniju pokornosti Bogu jedinom i dobrotu koja je bitak stvorenog svijeta. Draga braćo i sestre, u danima naše najveće radosti ne smijemo zaboraviti one koji su u bilo kojoj nevolji i poteškoćama i kojima naša blagonaklonost i pomoć mogu biti veliko olakšanje i utjeha", istakao je na kraju muftija tuzlanski, završivši čestitku riječima Bajram šerif mubarek olsun.