BiH
90

Uzrok zagađenosti Vrela Bosne mogu biti životinje koje borave u slivnom području

FENA
Vrelo Bosne (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vrelo Bosne (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Voda i kao i sve ostale prirodne izvorske vode podložna je uticaju prirodnih procesa i uticaju ljudskih aktivnosti u slivnom području. Prema tome, uzrok pojave manjeg broja koliformnih bakterija u vodi na Vrelu Bosne mogu biti životinje koje borave u slivnom području, kazali su Feni u Službi informiranja Kantonalnog javnog komunalog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo.

Voda na Vrelu Bosne povremeno sadrži manji broj koliformnih bakterija i kao takva se bez problema može koristiti kao sirova voda koja se nakon postupka dezinfekcije koristi za javno vodosnabdijevanje stanovništva pitkom vodom, kažu u tom preduzeću.

KJKP "ViK" ističe kako su "na osnovu dobijenih informacija da je došlo do zagađenja vode na Vrelu Bosne predstavnici KJKP "ViK" d.o.o. Sarajevo Pogona Kanalizacija izvršili pregled cjelokupne trase od Bjelašnice do Hadžića".

Prilikom pregleda nismo uočili vidna isticanja fekalija, dio kolektora od Bjelašnice do Radava vode koji je rekonstruiran i funkcioniše bez problema.

Na dijelu trase od Radava vode prema Brezovači također nisu uočena isticanja fekalija, ta trasa je predviđena za rekonstrukciju i radovi se očekuju u što skorije vrijeme, navode u KJKP "ViK".

Iz tog preduzeća ističu kako "predstavnici KJKP "ViK" d.o.o. Sarajevo Pogona Kanalizacija vrše redovni obilazak trase da bi se eventualne uočene nepravilnosti otklonile".