BiH
142

Analize pokazuju da je izvorište Vrelo Bosne i dalje zagađeno fekalijama: Iz Vodovoda tvrde da je voda pitka

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Voda s izvora Vrela Bosne i dalje je zagađena, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo (ZZJS KS). Voda je zagađena fekalnim bakterijama, a prisutna je i E. Coli, potvrdila je za Klix.ba Lejla Hatibović, rukovoditeljica radne jedinice ZZJS KS.

Hatibović ističe da je analiza provedena 2014. godine kada se došlo do šokantnih podataka, koji su upućeni nadležnim organima i komunalnim preduzećima. Tada se došlo do jasnih saznanja - da kanalizacioni sistem na Bjelašnici nije u funkciji i da nanosi direktnu štetu stanovnicima Bačeva.

"Kompletna kanalizacija iz apartmana na Bjelašnici slijeva se u izvorišta Vrelo Bosne i Sarajevsko polje, jer nije napravljen adekvatan kanalizacioni sistem. Zavod vrši monitoring kvaliteta vode izvorišta Vrelo Bosne i pronašli smo prisustvo opasne bakterije E. Coli i ostalih fekalija. Objelodanili smo to sanitarnoj inspekciji i Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša i koji su izdali naređenje postavljanja obaviještenja da voda nije za piće. Riječ je o sirovoj vodi koja nije tretirana, a radi se o području koje je turistički aktivno i kojeg svakodnevno posjeti veliki broj gostiju", kazala je Hatibović za Klix.ba.

Naša sagovornica dodaje da je iz nepoznatih razloga obavještenje uklonjeno i da su građani dovedeni u zabludu. Na osnovu analize na mikrobiološku i fizičko-hemijsku ispravnost, iz Zavoda ističu da su sve rijeke zagađene. To pokazuje da voda nije odgovarajućeg kvaliteta i da kao takva predstavlja higijensko-epidemiološku opasnost za zdravlje stanovništva.

Anes Podić iz Udruženja "Eko akcija" ističe da je za sve kriv apartmanski kompleks koji je, prema njegovim riječima, ilegalno građen na Bjelašnici.

"Godine 2010. javnost smo upoznali o velikom jezeru na Igmanu u kojem se talože fekalije iz kanalizacije. Nakon što je iste godine ZZJS KS i zvanično otkrio fekalne bakterije u izvorskim vodama Vrela Bosne (iz kojih se preko 300 litara svake sekunde upumpava u sistem sarajevskog vodovoda), skoro sedam miliona maraka javnog novca, radi se uglavnom o sredstvima Fonda za okoliš Federacije Bosne i Hercegovine, do sada je potrošeno na popravak kolektora kojim se kanalizacija iz nekoliko stotina apartmana izgrađenih u Babinom dolu na Bjelašnici dovodi do Hadžića. Za sada je, samo u svrhu popravka kanalizacije, na svakog 'povremenog' stanovnika bjelašničkog apartmana potrošeno više od pet hiljada maraka javnog novca", kazao je Podić u izjavi za Klix.ba.

To nije jedini primjer državne brige za bogate stanovnike Bjelašnice, navodi Podić.

"Voda kojom se snabdijevaju apartmani, pumpa se čak iz Hrasnice, vodovodom koji je dugačak više od 15 km, koji, dodatno, mora da savlada preko 700 m visinske razlike. Pri tome je cijena koju za vodu i kanalizaciju plaćaju vlasnici apartmana, ista kao i za građane Sarajeva. Jedan od uzroka svakodnevnih redukcija vode u Sarajevu su i visoki troškovi električne energije koja se potroši za rad pumpi. 'Vodovod', da bi uštedio, prisiljen je na noćne redukcije“, dodao je Podić.

Prema njegovim riječima, prije deset godina, kada je počela izgradnja apartmana, dodatna dva miliona javnog novca su potrošena na izgradnju gasovoda od Hrasnice do Bjelašnice kako bi se omogućilo zagrijevanje apartmana na prirodni gas. Dodao je također, kako sve ove godine apartmanski kompleks na Bjelašnici radi bez okolišne dozvole.

Vodovod: Voda u sistemu javnog vodosnabdijevanja Sarajeva je stabilnog kvaliteta i zdravstveno ispravna

Prema podacima kojima raspolaže Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" o kvalitetu vode, ona je zdravstveno ispravna i može se koristiti za piće.

Navode da laboratorija za kontrolu kvaliteta vode u sklopu KJKP "Vodovod i Kanalizacija" svakodnevno analizira oko 30 uzoraka vode s područja Sarajeva. Redovno se vrše fizičko-hemijske i mikrobiološke analize u skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. Rezultati analiza potvrđuju da je voda u sistemu javnog vodosnabdijevanja stabilnog kvaliteta i zdravstveno ispravna.

Zašto je voda na česmi ponekad bijela?

Učestalo je mišljenje, da je pojava bijele vode na česmi znak visoke koncentracije hlora u vodi, međutim, to nije tačno, naglašavaju iz ViK-a.

Prisustvo hlora u vodi u bilo kojoj količini, ne može dati bijelu boju vode i prema tome, ne postoji nikakva veza između prisustva hlora u vodi i pojave bijele boje vode. Uzrok pojave bijele boje vode su sitni mjehurići vazduha rastvorenog u vodi. Količina vazduha rastvorenog u vodi zavisi od pritiska i temperature vode, tako da usljed varijacija u navedenim parametrima može doći do pojave mliječno bijele boje vode na slavini. Ova pojava nema nikakav utjecaj na zdravstvenu ispravnost vode.

Kako navode iz laboratorije ViK-a, kvalitet vode na izvorištu u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti preduzeća je takav, da ne postoji opasnost od ugrožavanja zdravstvene ispravnosti vode usljed eventualnog formiranja štetnih nus-produkata hlorinacije. Tvrdoća vode u Sarajevu ne utječe na zdravstvenu ispravnost vode ali može biti interesantna građanima koji žele da koriste omekšivače za upotrebu mašina za pranje suđa ili veša.

Najčešće bolesti u slučaju zagađenosti vode

Najčešće bolesti koje se prenose fekalno-oralnim putem su gastroenteritis, hepatitis A, konjuktivitis te neke druge gljivične i parazitarne bolesti. Organi koje zahvataju su probavni i urogenitalni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi su temperatura, povraćanje, proljev, peckanje i bol pri mokrenju.