BiH
0

Uzrok uginuća vrana u Sarajevu bit će poznat u ponedjeljak

FENA
Kantonalni veterinarski inspektori su prije nekoliko dana dostavili dva leša vrana, koja su nađena na Otoci, Veterinarskom fakultetu u Sarajevu gdje će biti urađena analiza leševa. Rezultati analize bi trebali biti poznati u ponedjeljak.

"Prije nekoliko dana dobili smo dvije vrane, koje je dostavila Kantonalna veterinarska inspekcija. Na tim vranama je bilo nekih patomorfoloških promjena na organima, prije svega na jetri i bubrezima. Materijal je uzet u odbradu i također je dostavljen Centru za peradarstvo koji treba da obavi svoje pretrage. Rezultati tih pretraga trebaju da budu gotovi u ponedjeljak", potvrdio je Feni prodekan za nauku, postdiplomske studije i kontinuiranu edukaciju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Hajrudin Beširović.

"Promjena na jetri i bubrezima može da bude bakterijska, virusna infekcija. Vidi se da ima promjena na organima a koje su prirode treba dalje istražiti", kazao je prof. Beširović.

Prof. Beširović je podsjetio da je nakon pojave mrtvih vrana na području Otoke, Kantonalna veterinarska inspekcija dostavila Odsjeku za patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu na analizu četiri uginule vrane, ali se na njima nije mogla uraditi analiza.

"Ta četiri leša koja su tada dostavljana bila su apsolutno neadekvatna za analizu, prošlo je više od tri dana tako da nisu bila upotrebljiva", kazao je prof. Beširović.