BiH
0

Uzorak uginulih vrana sa Otoke predat na analizu

Piše: A. U.
Kantonalni veterinarski inspektori na lokalitetu Otoke su, uz pomoć građana pronašli nekoliko leševa vrana te ih poslali na dalju analizu. Rezultati bi trebali biti poznati naredne sedmice.

Neki od leševa nisu mogli poslužiti kao uzorak, budući da su već bili u fazi raspadanja. Odsjeku za patologiju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu na analizu su predate četiri uginule životinje, na kojima će se izvršiti potrebne analize, koje bi trebale pokazati razlog uginuća ptica.

Osim toga, KJKP Rad je naloženo da njihovi uposlenici uklone leševe uginulih ptica koje pronađu, a slučaju da i na drugim lokalitetima u Sarajevu primjete sličan prizor o tome obavijeste Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Rezultati analiza bit će poznati početkom naredne sedmice.

Podsjetimo, stanovnici sarajevskog naselja Otoka obavijestili su medije o neobičnoj pojavi ugibanja vrana po čitavom naselju, a neki mediji pisali su da se isto dešava i sa golubovima. Članovi Udruženja Naše ptice su na tom području pronašli tri do četiri mrtve vrane i nijednog goluba.

Radnici kafilerije JKP Rada su već jednom, zajedno sa veterinarskom inspekcijom, izlazili na teren i nisu uspjeli pronaći nijednu uginulu vranu. To im je uspjelo tek uz pomoć građana.

Glavna kantonalna inspektorica za veterinarstvo, Joka Hlubna, za naš portal je potvrdila da je inspekcija izlazila na teren te prvi put nisu uspjeli pronaći nijednu uginulu pticu, a kao moguće razloge ugibanja navela je temperaturne razlike ili trovanje vodom te da je nemoguće bilo šta tvrditi bez rezultata detaljne analize.