Odjeci afere "Asim"
72

Uznemirenost u klubovima SBB-a i DF-a zbog situacije u SDA: Upitno imenovanje nove Vlade KS

A. D.
Zvonko Marić (SBB) i Sead Milavica (DF) (Foto: T. S./Klix.ba)
Zvonko Marić (SBB) i Sead Milavica (DF) (Foto: T. S./Klix.ba)
Afera u kojoj se obreo potpredsjednik i šef Kadrovske komisije SDA u ostavci Asim Sarajlić osim tektonskih poremećaja u ovoj stranci, mogla bi pomrsiti mnoge račune kada je riječ o sutrašnjem pokušaju izbora nove Vlade KS u sastavu SDA-SBB-DF.
Kako nezvanično saznajemo, zastupnik SDA u Skupštini KS Aljoša Čampara definitivno neće dići ruku za imenovanje Emira Hadžihafizbegovića koji je kandidat za ministra kulture i za Senada Hasanspahića koji je trebao postati ministar za boračka pitanja, a što je i problematizirao u jučerašnjoj poruci javnosti.

Prema informacijama iz skupštinskih kuloara osim Čampare minimalno još jedan zastupnik iz SDA neće dići ruke za sastav nove Vlade kojeg čine i ova dva kandidata..

Podsjetimo, na snimku se čuje da su preko "Glumca" (Emir Hadžihafizbegović) i "Cvrleta" (Senad Hasanspahić) Sarajlić i zastupnik SDA Sabahudin Delalić u obećavali "završiti" zaposlenje supruge delegata koji je trebao zauzvrat glasati za Fikreta Prevljaka, a ne za Semira Efendića na unutarstranačkim izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Da se situacija, osim u samoj SDA, zakomplicirala i u Skupštini KS, potvrđuju informacije prema kojima će rano sutra ujutro pred održavanje sjednice Skupštine zasjedati klubovi tri stranke koje su predložili novu Vladu KS. Nezvanično saznajemo da bi DF mogao tražiti da se otkaže sutrašnja sjednica.

Šef Kluba SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić rekao je za Klix.ba kako je preuranjeno reći da li će SBB glasati ili ne za sastav Vlade kakav je u ovom momentu predložen.

"Ja sam u devet sati zakazao sjednicu Kluba SBB-a, dakle prije sjednice. Mi ćemo razmotriti sve ove novonastale stvari. Porazgovarat ćemo o svim novim momentima. Ono što bih volio, a možda griješim, jeste da prvo saslušamo ekspoze, da čujemo šta to ministri nama žele da poruče, nama i građanima. Želim da im postavimo neka pitanja i na temelju toga da eventualno tražimo pauzu pa da se još jednom sastanemo i razmotrimo sve stvari", kazao nam je Marić.

Kaže da je ovaj problem prvenstvo unutarstranačka stvar SDA, ali i da ima elemenata koji zadiru u Skupštinu i Vladu.

"Ti kandidati za ministre koji su pomenuti. Nemamo validnih dokaza. Da li bi ispunili očekivanja aktera u razgovoru, da li bi nekoga zaposlili ili ne bi? Dakle ne možemo ovdje špekulirati. Naravno organi gonjenja moraju ispitati sve to. U konačnici spominje se i Etička komisija i neka zauzme stav. Ipak se radi o poprilično vellikoj stvari, ali moramo sačuvati dignitet i dostojanstvo u Skupštini. Svakako da ima uznemirenosti. Čuli smo šta je na snimku, ali ne želimo da presuđujemo", kazao je Marić.