Udžbenik fizike za 8. razred
0

FOTO / Uzmite mačku i vucite je po ćilimu do varnica

Piše: A. Karadža
"Mačke i drugi maljavi predmeti"
"Mačke i drugi maljavi predmeti"
Školski udžbenici u našoj zemlji već dugo vremena ne prestaju izazivati pažnju, što zbog nekvalitetnog sadržaja što zbog korupcije koja je vezana za odabir knjiga koje će djeca koristiti tokom nastave. Naravno, nećemo zaboraviti ni cijenu, pa tako roditelji za jednu školsku godinu moraju izdvojiti čitavu mjesečnu prosječnu platu.

Nakon što je vuk u udžbenicima koji koriste djeca u našim školama živio na drvetu, sada u udžbeniku fizike za osmi razred osnovne škole, autora Azize Skoko i Kasima Imamovića, mačka može poslužiti za "zanimljivi" eksperiment čiji je cilj stvaranje elektriciteta.

Tako se djeci savjetuje da uzmu jednu mačku, na svu sreću ne više od jedne, ili "komad nečega što je maljavo". Brižni autori udžbenika ipak vode računa o jadnim životinjama, pa dobronamjerno djeci savjetuju da "ne moraju koristiti mačku, zimska jakna će sasvim lijepo poslužiti". U briljantnom zaključku autori zaključuju "da je ipak bolje da koriste jaknu".

Za ovaj eksperiment potrebna je i tamna soba u kojoj djeca imaju dovoljno prostora da pomjeraju jaknu okolo. Ili mačku, ali to je ipak samo alternativa.

"Ugasite svjetla i napipajte jaknu u mraku i polako počnite da vučete po ćilimu jaknu koja leži na jednoj strani", stoji u uputstvu za statički eksperiment. Zaista je u ovom slučaju "bolje" koristiti jaknu, s obzirom da sumnjamo da bi mačka pristala ležati u tamnoj sobi sa ugašenim svjetlom i čekati da je 14-godišnjak počne vući po ćilimu.

U objašnjenju šta se događa tokom eksperimenta piše "da će mačke, i drugi maljavi predmeti (!) nagomilati elektricitet kada ih vučete preko ćilima. Možda ćete vidjeti i varnice kako bljeskaju između mace i ćilima". Neoprezni autori zaboravili su naglasiti da djeca tokom eksperimenta koriste i rukavice, mačke vole ogrebati, kao i opremu za varenje zbog "varnica koje bljeskaju".

Ako mislite da gore ne može, autori objašnjavaju da pomjeranjem jakne preko ćilima povećavate površinu krzna (podrazumijeva se da dijete ima krznenu jaknu u ova teška vremena) i tako povećavate naboj koji se prenosi dok se ne desi "PUCKETANJE! A mogu čak i varnice da lete".

I onda svako malo mediji objavljuju snimke djece koja se iživljavaju nad životinjama, ne pomišljajući da su to možda tek učenici koji uredno rade neki od sličnih domaćih zadataka.