Predstavnički dom
38

Užarena rasprava o budžetu FBiH, opozicija podnijela brojne amandmane

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije raspravljaju o budžetu za 2019. godinu po hitnom postupku, a zastupnici iz opozicionih stranaka dosadašnjeg saziva uložili su pregršt amandmana.

Predstavnici građanskih stranaka poručili da budžet ne bi trebalo usvajati po hitnom postupku, već su predložili odluku o privremenom finansiranju koja nije podržana.

Zastupnica Sabina Ćudić (NS) kazala je da je nekoliko razloga zbog kojih se budžet ne bi trebao donositi u hitnoj raspravi.

"Nemamo Dom naroda, neće biti javne rasprave. Ovdje sjede ljudi koji su i u Domu naroda, pa će dva puta glasati", navela je Ćudić, ističući da bi moglo biti ozbiljnih posljedica ovakve odluke.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Zastupnici Ćudić replicirali su zastupnici koji su u prethodnom mandatu bili delegati, kazavši da su podnijeli ostavku i da neće biti nikakvih posljedica.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obrazložio je prijedlog budžeta FBiH, kazavši da on iznosi 2,65 milijardi KM.

"U ovoj godini se može očekivati veći ekonomski rast, kao i rast zaposlenosti. Osigurano je 1,5 milijardi KM za putnu infrastrukturu, uskoro će se krenuti s realizacijom Bloka 7 u Tuzli", rekao je Novalić.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Poručio je da namjenska industrija raste i da će sve to pomoći ekonomskom rastu.

"U rashodovnoj strani budžeta vodilo se računa o smanjenju javne potrošnje, o discipliniranju poreznih dohodaka. Planirano je povećanje poreza na dohodak i doprinosa, odnosno nastavak trenda iz prošle godine", rekao je Novalić.

Elzina Pirić (PDA) istakla je, iako je njena stranka glasala za usvajanje budžeta po vanrednoj proceduri, kako nije jasno definisano gdje će sredstva biti ulagana.

"Svi oni koji dolaze iz Tuzlanskog kantona brine kako će se vratiti večeras kući. Putna infrastruktura je loša", poručila je ona.

Navodi da su hitnost budžeta podržali da ne bi blokirali insistiranja demobilisanih boraca i drugih kategorija društva.

Azra Hadžić-Bećirspahić (SBB) je istakla da je donošenje budžeta bilo neophodno zbog građana FBiH, a da je jedna od bitnih stavki izdvajanje za povećanje penzija i djece oboljele od melanoma.

"Veoma je važno izdvajanje 13 miliona za željezničku infrastrukturu. Klub SBB-a će podržati usvajanje budžeta", istakla je ona.