Sarajevo osiguranje
0

Uz ukidanje viza putničko osiguranje i dalje poželjno

FENA
Stupanjem na snagu odluke Evropske unije o ukidanju viza za građane BiH s biometrijskim pasošima od 15. decembra, građani BiH bi i dalje trebali sa sobom na put u EU nositi policu putničkog zdravstvenog osiguranja.

Naime, ovlašteni službenici na graničnim prijelazima imaju pravo provjeriti posjedovanje putničkog-zdravstvenog osiguranja s minimalnim pokrićem od 30.000 eura te područjem valjanosti za države Šengen zone, saopćeno je iz Sarajevo osiguranja.

U Sarajevo osiguranju smatraju da bi police putničkog zdravstvenog osiguranja trebale vrijediti najmanje onoliko dana koliko je planirani period boravka u zemljama EU, a ukoliko taj period nije definiran, onda bi trebalo uzeti policu s pokrićem od svih 90 dana, koliko je maksimalno moguće vrijeme boravka u zemljama Šengen zone tokom perioda od šest mjeseci.

"Ako službenik na granici procijeni da ne ispunjavate neki od uvjeta, može vas vratiti s granice, tako da je rizik putovati bez police osiguranja", kazao je Fahrudin Nalo, direktor sektora životnih osiguranja u Sarajevo osiguranju.

On ističe da je u interesu građana da zaključe policu putnog zdravstvenog osiguranja jer su troškovi liječenja u inostranstvu izuzetno visoki.

"Mi smo u Sarajevo osiguranju prilagodili tarife novonastaloj situaciji, tako da građani mogu da se opredijele za opciju osiguranja po danu ili za godišnju policu. Dobra opcija je polica osiguranja koja se poklapa s uvjetima bezviznog režima jer ima pokriće za 90 dana boravka i vrijedi u periodu od šest mjeseci, a košta 92,8 KM", dodao je Nalo.

Cijena police putničkog zdravstvenog osiguranja za zemlje Šengena je 1,7 KM po danu boravka, dok je cijena godišnje police 114 KM i ona vrijedi bez ograničenja tokom godine dana.