Priča obišla svijet
5.3k

Uz trud učiteljice Sanele i svojih drugara gluhonijemi Zejd Ćoralić počeo izgovarati prve riječi

Piše: M. N.
Gluhonijemi dječak Zejd Ćoralić koji je učenik Osnovne škole Osman Nakaš u Sarajevu, nakon dvije godine školovanja je počeo izgovarati prve riječi. Ova fascinantna priča ne bi bila moguća da nije bilo njegove učiteljice Sanele Ljumanović i njegovih vršnjaka koji su uložili mnogo truda da Zejd bude ravnopravan učenik.

Priča o učiteljici velikog srca obišla je svijet jer je, kada je saznala da će dobiti učenika koji je gluhonijem, počela sa svojim prvačićima učiti znakovni jezik, kako bi mogli komunicirati sa Zejdom. Dvije godine kasnije, učenici govore znakovni jezik, a Zejd je propričao.

"Mnogo je veći napredak nego što sam zamišljala. Mnogo su pomogli i mediji. Priča ne bi bila jaka jer su nam pomogli da dobijemo sredstva da se za Zejda finansira defektolog koji s njim radi kući, a to su relativno skupi časovi. Zejd je ponekad ispuštao neki glas, sada Zejd priča. Mi smo tek drugi razred, zamislite za još godinu dana", kazala je učiteljica Ljumanović za BHT.

Zejd je naučio reći kako se zove, u koju školu ide te komunicira o temama koje uče na času. Učiteljica i drugari su veoma ponosni na njega.

O Zejdu, njegovoj velikodušnoj učiteljici i drugarima iz drugog razreda OŠ Osman Nakaš snimljen je i film koji će biti prikazan na Film Festivalu u Wiesbadenu "Go West", a nadaju se da će biti prikazan i na SFF-u.

Učiteljica Sanela Ljumanović nagrađena je i Šestoaprilskom nagradom za svoj trud, zalaganje i nesebičnost.