{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uz Svjetski dan zdravlja: Prevencija vrlo važna za sprječavanje i rano otkrivanje deformiteta kičme

F
7.4.2008. u 12:22
0
0
Uz Svjetski dan zdravlja: Prevencija vrlo važna za sprječavanje i rano otkrivanje deformiteta kičme
0
Uz Svjetski dan zdravlja: Prevencija vrlo važna za sprječavanje i rano otkrivanje deformiteta kičme
Pravilno sjedenje, bavljenje sportom, adekvatna ishrana i puno kretanja glavni su načini da se preveniraju deformiteti kičmenog stuba. Prevencija deformiteta kičme posebno je važna kod djece predškolskog i školskog uzrasta zbog čega je djecu potrebno voditi redovno na sistematske preglede.
Shvatajući značaj prevencije i ranog otkrivanja poremećaja lokomotornog aparata i deformiteta kičmenog stupa u predškolskoj i školskoj dobi i važnost pravilnog držanja tijela Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i JU Domovi zdravlja KS-a od 2004. godine implementiraju projekt nazvan "Prevencija i rano otkrivanje poremećaja lokomotornog aparata i deformiteta kičmenog stuba predškolske i školske djece s područja KS-a i njihovog uključivanja u program rane rehabilitacije za period.“

Članovi stručnog tima za implementaciju projekta danas su, u gradskom parku u povodu 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja, prezentirali taj edukativni materijal s namjerom da se građanima još jednom ukaže na značaj prevencije i istakne da je to mnogo jeftnije od operativnog zahvata.

Primarijus dr. Mirsad Muftić objasnio je da je važna kontinuirana edukacija roditelja, nastavnika i učitelja te da je današnji dan dobar povod da se to predstavi i ostalim građanima.

Realizacija projekta bit će nastavljena i u ovoj godini edukacijom učenika i nastavnika tjelesnog odgoja i roditelja, a praktični dio edukacije u sarajevskim školama obavljaju diplomirani fizioterapeuti na satima tjelesnog odgoja. Predavanja za roditelje, nastavnike i učenike održavaju članovi stručnog tima, a tokom godine će biti nastavljena i edukacija putem medija.

Projektom "Prevencija i rano otkrivanje poremećaja lokomotornog aparata i deformiteta kičmenog stuba predškolske i školske djece s područja KS-a i njihovog uključivanja u program rane rehabilitacije“ od 2004. do 2007. obuhvaćeno je 30.000 djece s područja KS-a, a u preventivnom skriningu najveća pažnja usmjerena je na sedme razrede kao rizične skupine za nastajanje deformiteta kičmenog stuba.

Svrsishodnost programa je u činjenici da je, prema statističkim podacima, 2004. bilo 37 posto, a 2007. 19 posto deformiteta kičmenog stuba kod školske djece.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: