BiH
2.6k

Uz muziku iz Sulejmana Veličanstvenog SDA najavila najveću izbornu pobjedu do sada

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Stranka demokratske akcije (SDA) održala je danas Konvenciju na kojoj je predstavila nosioce izbornih listi i svoju izbornu platformu, odnosno ono što nude biračima kao obećanje za naredne četiri godine.

Konvencija je održana na Ilidži u prostoru Ljetne pozornice a otvorio ju je Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora ove stranke.

Interesantno je da je prije samog zvaničnog dijela skupa na razglasu puštana muzika iz serije Sulejman Veličanstveni dok su tokom svog govora Genjac i Bakir Izetbegović, SDA-ov kandidat za člana Predsjedništva i zamjenik predsjednika SDA, prisutnima prenijeli pozdrave od Sulejmana, ali ne Veličanstvenog već Tihića kojem su također poželjeli brz oporavak i obećali da će mu u oktobru "tražiti muštuluk jer će izboriti najveću pobjedu na izborima do sada".

"Danas predstavljamo nosioce listi, odnosno kandidate SDA i izbornu platformu SDA za oktobarske izbore. Iz blizine izvora Bosne krećemo danas u izbornu pobjedu SDA, pobjedu koja je BiH potrebna", rekao je Genjac čime je ustvari potvrdio da je ovo na neki način početak SDA-ove predizborne kampanje iako ona zvanično počinje tek 12. ovog mjeseca.

Na listama SDA je ukupno 471 kandidat, a na listama koalicije Domovina u kojoj SDA također participira je još 56 kandidata. Genjac je tokom skupa istakao da su na njihovim listama pravnici, inženjeri, radnici, ratni vojni invalidi, nosioci ratnih priznanja, ratni komandanti, uspješni privrednici...

"Na listama je 40 posto žena, 30 posto mladih, a u potpunosti uvažavajući prijedloge s terena kreirali smo liste na kojima je spojena mladost i iskustvo. Uradili smo to složno i pokazali jedinstvo koje birači prepoznaju i cijene", rekao je Genjac.

Nakon toga na Ljetnoj pozornici Ilidža su se predstavili nosioci listi dok je u pozadini Armin Muzaferija pjevao "Bosno moja lijepa gizdava".

Izbornu platformu, odnosni ono što SDA obećava glasačima prezentirao je Izetbegović kao čovjek koji u suštini predvodi SDA-ove kandidate na Općim izborima.

Prenoseći Tihićeve pozdrave s kojim se, kako je rekao, čuo prije nekoliko dana, Izetbegović je dodao da ta stranka prema svom aktuelnom predsjedniku ima dva duga a to je dug zahvalnosti koji se odnosi na sve ono što je Tihić u prošlosti uradio, a naročito za mandat 2002-2006 kada je SDA napravila najveći poslijeratni izborni uspjeh te drugi dug koji se odnosi na "neposrednu budućnost kada mu trebamo otići s muštulukom i reći da je SDA pobijedila kao nikada do sada".

"Na izborima 2006. i 2010. godine pobijedile su neke druge stranke, neki drugi kandidati, mnogo su obećali, a narod im je nažalost povjerovao. Na kraju tih osam godina, umjesto ispunjenih obećanja imamo političku pat poziciju, zastoj reformi, ogromna zaduženja zemlje, rast nezaposlenosti, opće nazadovanje zemlje i nestabilnost. Sve što je SDA godinama gradila oni su olako prodavali a ponekad i prodavali za ministarske fotelje. Narod će na izborima izmjeriti njihova djela i oni će otići. Niti su bili niti su više potrebni BiH", rekao je Izetbegović samouvjereno obećavajući pobjedu njegove političke opcije.

On je istakao kako je prioritet BiH stabilizacija, razvoj i zapošljavanje, te ubrzane euroatlantske integracije, i naravno, prema njegovim riječima, potrebna joj je SDA.

"Osigurat ćemo snažnu političku poziciju Bošnjaka i svih bh. patriota, formirat ćemo stabilne vlade i vratiti Bošnjake na legitimne pozicije koje im po ustavu pripadaju, osigurat ćemo provođenje nužnih reformi i rješavanje najvažnijih državno-političkih pitanja. U našem programu su reforme koje će osigurati privredni rast, razvoj i zapošljavanje, smanjit ćemo i racionalizirati javnu potrošnju, pospješiti privredni i poslovni ambijent, podržati domaće proizvođače, podržati domaću proizvodnju, privući investitore... Naš cilj je godišnji rast BDP-a od 2,5 posto čime će se omogućiti zapošljavanje posebno mladih obrazovanih ljudi. Sa našim programom mjera planirano otvaranje 1.000 radnih mjesta mjesečno", obećao je Izetbegović.

On je također dodao da ta stranka ima rješenja za ključne grane provrede kao što su energetika, građevinarstvo, transport, komunikacije... Dodao je da je SDA-ov cilj energetski pouzdana i održiva BiH, sa zakonski potpuno uređenim sektorom energetike i rudarstva. Također je rekao kako SDA u svom programu ima u planu izgradnju energetske i svake druge infrastrukture.

Između ostalog Izetbegović je kazao a će ta stranka tražiti kvalitetne promjene obrazovnog sistema, da će podržati izmjene Zakona o radu poštujući interes radnika i principe socijalnog dijaloga, te da će u skladu s tim SDA tražiti rješenje prema kojem će biti moguće zapošljavanje najmanje jednog člana porodice, odnosno domaćinstva. Među obećanja svrstao je i osnivanje ministarstva zdravstva na državnom nivou ali nije naveo kako to SDA smatra ostvarivim budući da je poznato da se stranke iz RS-a protive prenošenju nadležnosti sa entiteta na državni nivo što bi ovo u principu značilo.

Osvrčući se na kritike upućene toj stranci, a posebno na sve učestaliju frazu "20 godina loše vlasti", Izetbegović je poručio okupljenom članstvu te stranke da ubuduće kada ih neko pita šta je to SDA uradila kažu sljedeće:

"Kažite im da je SDA do sada bila od svog osnivanja do sada bila lideri nosilac svih ključnih historijskih presudnih procesaa i odluka za BiH, Bošnjake i sve bosanske patirote, recite im obnovili smo državnost BiH, izborili smo se za njenu nezavisnost, očuvali njen teritorijalni integritet, međunarodno - pravni suverenitet uspješno smo vodili odbrambeno-oslobodilački rat, odbranili su zemlju od agresije, stvorili smo snažnu antifašističku armiju BiH. Kažite im ako su zaboravili da smo vratili Bošnjacima njihovo nacionalno ime, dostojanstvo i politčki subjektivitet, da smo vratili ime njihovog bosanskog jezika, da smo bili lideri u obnovi zemlje, da smo bili kreatori ključnih reformi u posljednjih 18 godina i uz sve to vodili dosljednu socijalnu politiku i brinuli su o stotinama hiljada porodica ranjenih demobiliziranih boraca i i porodica šehida i poginulih boraca. Ili kratko i jasno, borili se i izborili za opstanak i dostojanstvo bosanskog čovjeka".

Skup je završen pjesmom "Da te nije Alija" .

SDA