BiH
47

Uvodne riječi na suđenju Sanjinu Sefiću: Tužilaštvo KS će pozvati 14 svjedoka

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas su pročitane uvodne riječi na suđenju Sanjinu Sefiću koji je optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale studentice Edita Malkoč i Selma Agić.

Nakon što je tužilac pročitao optužnicu, svi su se ponovo izjasnili da nisu krivi. Tužilaštvo će imati 14 svjedoka među kojima su očevici i vještaci mašinske, medicinske, neuropsihijatrijske i saobraćajne struke.

Tužilac Mladen Vukojčić smatra da će Kantonalni sud nakon izjava svjedoka i izlaganja materijalnih dokaza donijeti zaključak su Sefić i ostali krivi za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik je uložio žalbu na linč kojem je navodno Sefić izložen zbog medijskih istupa advokatice porodica smrtno stradalih djevojaka, Adele Duraković.

Tvrde da tužilastvo nema dokaze koji će dokazati da se djelo desilo kako je navedeno u optužnici. Advokat je kazao da se tužilac poziva na standard van svake razumne sumnje koji je u zakon uveden 2003. godine, ali nije razumljiv jer nije dokazano niti se zna šta je razumna sumnja. Tvrdi da se optužnica zasniva na nalazima vještaka, a da je saobraćajni vještak Ševal Kovačević dopunjavao nalaz vještačenja tri mjeseca nakon što je nalaz napravljen. Ističe da je u prvom nalazu navedeno da su se Edita i Selma kretale s lijeve na desnu stranu kolovoza, a da vještak sada tvrdi da su se kretale suprotno od navedenog, što znači da je tačka dodira pomjerena.

Sefićev advokat je dodao da će se tokom postupka pokazati da su izjave svjedoka kontradiktorne, te da se većina dokaza koje Tužilaštvo posjeduje odnosi na pomaganje počiniocu nakon počinjenja krivičnog djela.

Advokati ostalih optuženih nisu izlagali uvodnu riječ.

Novi pretres će održati 6. aprila u 10 sati kada će svjedočiti očevici Mahir Suljević i Fikreta Hadžiabdić.

Podsjećamo, Sefić se prvi put pred sudom pojavio 3. februara kada je održano prvo ročište.

Sanjina Sefića se tereti da je 10. oktobra prošle godine u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne, vozeći automobil Golf VI brzinom od 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega se udaljio s mjesta nesreće, čime je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nezgode.

Saru Sefić, Dinu Alića i Amara Salihovića tereti se da su istu noć pomogli Sanjinu Sefiću da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoći počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Sauda Nišića tereti se da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.