Obnova i rekonstrukcija
0

FOTO / Uvodi se podno grijanje u Sabornoj crkvi u Sarajevu

SRNA
U sklopu obnove i rekonstrukcije Saborne crkve Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu, počeli su radovi na uvođenju podnog grijanja u hramu.

Starješina Sabornog hrama jerej Borislav Livopoljac izjavio je Srni da će u naredna dva mjeseca u okviru ovih radova u, koji podrazumijevaju skidanje podne obloge od kamena i iskopavanje kako bi mogle biti položene cijevi za grijanje, biti urađeni i podna elektorinstalacija te betonski estriht.

   Prema njegovim riječima, za radove su prethodno pribavljene sve potrebne dozvole od federalnog Ministarstva prostornopg uređenja.
Livopoljac je istakao da je dio sredstava za radove obezbijeđen donacijom Ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo i opštine Centar.
   S obzirom da to nije dovoljno za završetak radova, Livopoljac je pozvao sve ljude dobre volje, pravoslavne vjernike i ostale građane Sarajeva te institucije na svim nivoima da ukoliko su u mogućnosti finansijski pomognu obnovu hrama, koji je bio znatno oštećen.

   On posebno očekuje od Grada Sarajevo veću materijalnu i svaku drugu podršku, s obzirom na istaknutu kandidaturu za evropsku prijestonicu kulture 2014. godine.

   Prema njegovim riječima, obnova Sabornog hrama kao jednog od simbola srpske kulturne baštine nije od velikog značaja samo za Srbe u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i ovom dijelu BiH, nego i za sve građane Sarajeva, sam grad i BiH, jer je riječ o vrijednom kulturno-istorijskom spomeniku.
   Livopoljac je naveo da se uporedo odvijaju radovi na restauracuji slikarskih dekoraciji zapadnog dijela hrama, te restauraciji ikonostasa i ikona.

   "Završena je konverzacija i restauracija zapadnog svoda, koji je prijetio da se uruši. Prethodnih godina su ojačani temelji hrama upumpavanjem betonske mase, urađena je kompletna fasada i malterisanje unutrašnjih zidova, te dio elektroinstalacije", rekao je Livopoljac.