{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uvodi se eksterna matura u KS, a riješen i "slučaj Vjeronauka"

S
27.10.2011. u 21:00
0
103
Uvodi se eksterna matura u KS, a riješen i "slučaj Vjeronauka"
0
Uvodi se eksterna matura u KS, a riješen i "slučaj Vjeronauka"
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS koji između ostalog predviđa i polaganje eksterne mature, a definisani su i principi i ciljevi osnovnog obrazovanja i određene dužnosti škole u vezi s organizovanjem nastave iz predmeta Vjeronauka i Kultura religije.
Vlada KS je na redovnoj sjednici utvrdila Prijedlog novog zakona koji mijenja 24 strateške odrednice u organizaciji i funkcionisanju osnovnog odgoja i obrazovanja.

Novim zakonom uvedena je obaveza uvođenja eksterne mature na kraju devetog razreda i donošenje Pravilnika o inkluzivnom obrazovanju, saopšteno je iz Press službe KS.

Na sjednici je usaglašeno da su sve škole u Kantonu Sarajevo dužne osigurati učenicima uslove da pohađaju Vjeronauku ili alternativni predmet prema nastavnom planu kojeg utvrđuje Ministarstvo obrazovanja i nauke KS.

Prema tom zakonu učenici se uz saglasnost roditelja na početku školovanja opredjeljuju za jedan od nastavnih predmeta, a također mogu se izjasniti da ne žele pohađati ni Vjeronauku niti Kulturu religija.

Učenicima koji ne budu pohađali te predmete škola je dužna osigurati da se u tom periodu bave drugim aktivnostima, pod nadzorom nastavnika.

Također, učenik može na početku svake školske godine birati da li želi i koji predmet želi pohađati.

Prijedlogom izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju KS promijenjen je i izbor direktora osnovnih škola. Na tu poziciju će se moći kandidovati isključivo prosvjetni radnici koji imaju "licencu" koju izdaje Ministarstvo obrazovanja i nauke KS, saznaje Sarajevo-x.com.

Direktor osnovne škole može biti biran u jednoj školi na dva uzastopna mandata uz mogućnost da se nakon toga kandiduje na poziciju direktora u nekoj drugoj školi.

Na sjednici je imenovan i Upravni odbor JU Djeca Sarajeva i uskoro će biti izabran direktor te ustanove, čime će poslovanje JU Djeca Sarajeva konačno biti vraćeno u zakonske okvire.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: