Godišnjice u Srebrenici i Bratuncu
0

FOTO / Uvjerenje da će skupovi proći u najboljem redu

FENA
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
U povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice 11. jula i stradanja Srba u Bratuncu 12. jula, danas su se u Sarajevu sastali predstavnici policijskih i agencija za provedbu zakona, te predstavnici međunarodne zajednice da bi razmotrili mjere i aktivnosti neophodne radi osiguranja ovih skupova.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, koji je predsjedavao radnim sastankom, izjavio je da su policijske agencije u BiH razmijenile informacije o poduzetim aktivnostima i predstavile vlastite planove da bi komemorativni skupovi protekli dostojanstveno i neometano.

Po njegovim riječima, prilikom poduzimanja određenih operativnih aktivnosti ove godine je neophodno imati u vidu i hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića i implikacije tog događaja u sigurnosnom pogledu.

Ministar Ahmetović najavio je da će se akteri današnjeg sastanka još jednom susresti, najvjerovatnije, 8. ili 9. jula da bi razmijenili najnovije informacije i obavještajne podatke sa susjednim zemljama.

Na važnost blagovremenog djelovanja na planu stvaranja optimalnih sigurnosnih uvjeta u vezi sa spomenutim događajima ukazao i je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i predsjednik Pododbora za sigurnost Himzo Selimović, potcrtavajući da će biti poduzeto sve da bi se preduprijedili svi eventualni sigurnosni rizici.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Kazao je da je nosilac aktivnosti na planu osiguranja MUP Republike Srpske, koji je blagovremeno formirao štab u čijem su sastavu predstavnici svih policijskih agencija u BiH kao i državne Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Federalna uprava policije (FUP) je, također, formirala štab u čijem su sastavu predstanici kantonalnih ministarstava.

Sastanku je, među ostalima, prisustvovao i komesar Policijske misije EU (EUPM) Stefan Feller, koji je podsjetio da u ovoj misiji pomno prate razvoj događaja, odnosno pripreme na planu osiguranja komemoracija u Srebrenici i Bratuncu.

Ocijenio je da dosadašnje aktivnosti svjedoče o najvišem profesionalnom pristupu svih involviranih aktera te istaknuo uvjerenje da će i ove godine sve proteći u najboljem redu.