BiH
70

Uviđaj nakon pada skele se nastavlja: Autobusi umjesto tramvaja do Baščaršije

Piše: E. S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tramvaji u Sarajevu od popodnevnih sati saobraćaju na relaciji od Ilidže do Željezničke stanice i ne idu prema Baščaršiji. Razlog su pokidane žice na tramvajskoj mreži na Marijin Dvoru usljed pada skele sa zgrade i tragedije u kojoj su dva radnika poginula, a jedan teško povrijeđen.

Uviđaj nakon ovog događaja nije završen zbog mraka i bit će nastavljen ujutro, tako da tramvaji ni u jutarnjim satima neće saobraćati prema Baščaršiji.

"Vjerovatno će se kompletna skela morati skinuti kako ne bi došlo do većeg obrušavanja, tako da se prvo mora osigurati bezbjednost. Tramvajska mreža je oštećena i mi prvo moramo sve osposobiti, pa tek onda pustiti tramvaje", rekao je za Klix.ba dežurni dispečer tramvajskog saobraćaja u GRAS-u Ahmet Alibašić.

Inspektori i pripadnici policije će sutra ujutro nastaviti obavljati uviđaj koji bi mogao potrajati. Tek nakon njihovog uviđaja će se pristupiti popravljanju i mijenjanju žica na tramvajskoj mreži.

Sutra se učenici vraćaju u školske klupe jer počinje drugo polugodište, a desetine škola se nalazi u Centru i u Starom Gradu. Pitali smo ministra saobraćaja u Kantonu Sarajevo Jusufa Bubicu da li će biti osigurani autobusi od Zemaljskog muzeja do Baščaršije.

"Odmah smo reagovali i pozvali GRAS i Centrotrans da u saobraćaj uključe autobuse, kako bi građani imali prevoz u dijelu grada u kojem ne rade tramvaji", rekao je ministar Bubica za Klix.ba.

Služba za kontaktnu mrežu preduzeća GRAS će tek nakon što se steknu sigurni uslovi pristupiti popravljanju mreže. Večeras su tramvaji koji su ostali na šinama od Marijin Dvora do Baščaršije vraćeni u remizu.