{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uvezeni kukuruz nije GMO i može u promet

S
9.4.2009. u 13:58
0
1
Uvezeni kukuruz nije GMO i može u promet
0
Uvezeni kukuruz nije GMO i može u promet
Uvezeni sjemenski kukuruz proizvođača "Monsanto" iz Rumunije nije genetski modifikovan i može se staviti u promet, odnosno sijati bez opasnosti - saopštio je republički poljoprivredni inspektor Radenko Radović.
On je istakao da, prema izvještaju o razultatima pregleda uzoraka na prisustvo GMO u ovlaštenom laboratoriju Poljoprivrednog instituta RS u Banjaluci, nije utvrđeno prisustvo genetički modifikovanih organizama u svih devet uzoraka sjemenskog kukuruza proizvođača "Monstanto Romania" /Monsanto Romania SRL/, koga je 11. marta ove godine uvezao "Pakles BH" iz Bijeljine.

U pisanoj izjavi za medije, Radović je dodao da na osnovu navedenih rezultata pošiljka navedenog sjemenskog kukuruza zadovoljava kriterije iz Zakona o genetički modifikovanim organizmima i da se može staviti u promet i korištenje u sjetvi.

Poljoprivredna inspekcija RS izdala je 1. aprila nalog da se izvrši vanredni inspekcijski nadzor kod firme "Paksel" iz Bijeljine koja je navedena kao uvoznik sjemena kukuruza rumunjskog proizvođača za koji se sumnjalo da je genetski modifikovan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: