Transparency International
0

Uvesti obavezu objavljivanja imena donatora stranaka i visina donacija

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH), uz podršku Centara civilnih inicijativa BiH (CCI), pokreće inicijativu za izmjene Zakona o finansiranju političkih partija BiH, prema kojima bi se, između ostalog, uvela obaveza objavljivanja imena donatora i iznosa donacija, kao i pooštrile sankcije za nepoštivanje ovog zakona.

Cilj ove inicijative je povećanje transparentnosti finansiranja stranaka, kao i njihove odgovornosti prema građanima koji ih biraju na izborima, saopćeno je u utorak iz ove nevladine organizacije.

U okviru ove incijative TIBiH će uputiti prijedlog izmjena Zakona članovima Parlamentarne skupštine BiH, Centralnoj izbornoj komisiji, koja je zadužena za provođenje Zakona, te Ministarstvu pravde BiH.

S ciljem uključivanja građana u incijativu i omogućavanja da i oni daju svoj stav o tome na koji način bi trebalo izmijeniti Zakon, i šta to građani očekuju od stranaka, TIBiH će organizirati ulične akcije u Sarajevu i Banjoj Luci, gdje će informirati građane o incijativi i putem anketa i letaka prikupiti stavove građana te im dati mogućnost da pitaju političke stranke sve što ih zanima o njihovom finansiranju.

TIBiH će stavove građana, kao i njihova pitanja, uputiti strankama i institucijama na koneferenciji koja će biti održana povodom rasprave o izmjenama Zakona o finansiranju političkih partija BiH.

S obzirom na to da sadašnji zakoni ne pružaju građanima pristup informacijama o finansiranju stranaka, TIBiH na ovaj način nastoji, barem posredno, pružiti građanima priliku da postave pitanja strankama i da dođu do informacija koje ih zanimaju.

Ulične akcije će se održati u srijedu, 3. novembra sa početkom u 13 sati u Sarajevu, kod Vječne vatre, i u Banjoj Luci na Trgu Krajine.