{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani pitaju stranke: "Odakle vam lova, frajeri?"

S
3.11.2010. u 14:29
0
15
Građani pitaju stranke: "Odakle vam lova, frajeri?"
0
Građani Sarajeva ispred Vječne vatre danas su imali priliku učestvovati u uličnoj akciji Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TIBiH) i odgovoriti na anketna pitanja o finansiranju političkih partija u našoj zemlji.
Kako je za Sarajevo-x.com rekla Maja Branković, projekt asistent TI-a, glavni cilj projekta je prikupljanje mišljenja i stavova građana o finansiranju političkih partija.

"Mi provodimo akciju s ciljem da na osnovu prikupljenih odgovora i mišljenja građana podatke iznesemo na konferenciji koja će se održati s ciljem donošenja izmjena Zakona o finansiranju političkih partija", rekla je Branković za naš portal.

Građane koji su učestvovali u akciji najviše je zanimalo čijim se novcem finansiraju političke stranke, da li su ta sredstva javna ili i privatna i koliki su to iznosi.

Ulična akcija dio je inicijative TI-a za izmjenama Zakona o finansiranju političkih partija BiH, prema kojima bi se uvela obaveza objavljivanja imena donatora i iznosa donacija, kao i pooštrile sankcije za nepoštivanje Zakona.

Cilj inicijative je povećanje transparentnosti finansiranja stranaka, kao i njihove odgovornosti prema građanima koji ih biraju na izborima, poručili su iz TI-a.

Prijedlog izmjena Zakona bit će proslijeđen članovima Parlamentarne skupštine BiH, Centralnoj izbornoj komisiji BiH, koja je zadužena za provođenje Zakona, te Ministarstvu pravde BiH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: