{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani pitaju stranke: "Odakle vam lova, frajeri?"

S
3.11.2010. u 14:29
0
15
Građani pitaju stranke: "Odakle vam lova, frajeri?"
0
Građani Sarajeva ispred Vječne vatre danas su imali priliku učestvovati u uličnoj akciji Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TIBiH) i odgovoriti na anketna pitanja o finansiranju političkih partija u našoj zemlji.
Kako je za Sarajevo-x.com rekla Maja Branković, projekt asistent TI-a, glavni cilj projekta je prikupljanje mišljenja i stavova građana o finansiranju političkih partija.

"Mi provodimo akciju s ciljem da na osnovu prikupljenih odgovora i mišljenja građana podatke iznesemo na konferenciji koja će se održati s ciljem donošenja izmjena Zakona o finansiranju političkih partija", rekla je Branković za naš portal.

Građane koji su učestvovali u akciji najviše je zanimalo čijim se novcem finansiraju političke stranke, da li su ta sredstva javna ili i privatna i koliki su to iznosi.

Ulična akcija dio je inicijative TI-a za izmjenama Zakona o finansiranju političkih partija BiH, prema kojima bi se uvela obaveza objavljivanja imena donatora i iznosa donacija, kao i pooštrile sankcije za nepoštivanje Zakona.

Cilj inicijative je povećanje transparentnosti finansiranja stranaka, kao i njihove odgovornosti prema građanima koji ih biraju na izborima, poručili su iz TI-a.

Prijedlog izmjena Zakona bit će proslijeđen članovima Parlamentarne skupštine BiH, Centralnoj izbornoj komisiji BiH, koja je zadužena za provođenje Zakona, te Ministarstvu pravde BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: