{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uvesti evropske standarde u oblasti ambalažnog otpada u BiH

F
10.10.2011. u 11:16
0
0
Uvesti evropske standarde u oblasti ambalažnog otpada u BiH
0
Uvesti evropske standarde u oblasti ambalažnog otpada u BiH
Stav privrede BiH je da uspostava sistema upravljanja ambalažnim otpadom ne treba biti eksperiment lokalnog karaktera, koji bi mogao dovesti do lanca poskupljenja, izjavila je danas novinarima u Sarajevu generalna sekretarica Udruženja za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom u BiH (BiHpak) Amela Hrbat.
Hrbat je jedna od učesnica seminara "Provedba sistema upravljanja ambalažnim otpadom u novu zakonsku inicijativu BiH", koji se danas održava u Sarajevu, u prostorijama Delegacije EU, u organizaciji Ambasade Češke Republike. Radi se o nastavku prošlogodišnjeg projekta "Otpad kao dobro - iskustva iz Republike Češke".

- Mi želimo da uspostavimo sistem kojim bi se izbjegao lanac poskupljenje proizvoda, jer to automatski znači pad prodaje, smanjenje proizvodnje i zatvaranje određenog broj radnih mjesta. Zašto ići u tom pravcu, ako već postoje iskustva evropskih zemalja, kao Češka, gdje je poskupljenje proizvod išlo od 0,1 do 0,3 posto, kazala je Hrbat.

Navela je da se u nekim zemljama Evrope i susjedstva, upravo takvim eksperimentiranjem, dešavalo da proizvodi na policiji poskupe čak i do 30 posto, što je bio slučaj u Hrvatskoj.

"BiHpak" okuplja privredne subjekte iz cijele BiH, koje svoje proizvode stavljaju, u ambalaži, na tržište naše zemlje. Radi se o velikim ambalažerima koji su se još 2007. godine organizirali s ciljem da se riješi pitanje ambalaže i ambalažnog otpada u BiH.

- Imamo evropsku direktivu koju trebamo preuzeti onoliko koliko možemo u ovom trenutku, ali imamo i iskustva evropskih zemalja.

Republika Češka je imala jedno dobro iskustvo, gdje je uspostava sistema upravljanja ambalažnim otpadom po tzv. principu "produžene odgovornosti proizvođača" prepuštena kompanijama koje svoje proizvode stavljaju na tržište u ambalaži, kazala je Hrbat.

Seminar je otvorio ambasador Češke Republike u BiH Tomáš Szunyog, koji je naglasio da je njegova zemlja postala jedna od vodećih u Evropskoj uniji u oblasti upravljanja otpadom.

- Rješenje ove problematike je veoma važno za BiH, posebno u budućem približavanju standarda tokom procesa pristupanja Evropskoj uniji, istakao je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: