Vozila će saobraćati 4 puta dnevno
0

Uvedena vanredna autobuska linija Sarajevo - Jahorina

SRNA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Gradonačelnici Istočnog Sarajeva i Sarajeva Vinko Radovanović i Alija Behmen danas su pustili u rad vanrednu autobusku liniju na relaciji Sarajevo - Jahorina.

Autobusi će na ovoj liniji u narednih mjesec dana saobraćati četiri puta dnevno, preko Pala do Jahorine, i preko Istočnog Novog Sarajeva u povratku, a karta će koštati pet KM. Polazna stanica je ispred Trga oslobođenja u Sarajevu, a povratna ispred hotela "Termag" na Jahorini.

   Naglašavajući da će ovu autobusku liniju moći da koriste građani oba grada, Radovanović je rekao da će ona biti test da se pokaže kolika je potreba za njenim postojanjem. Prema njegovim riječima, ovo je samo jedan od projekata iz oblasti turizma koje gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo zajedno realizuju.

   "To je oblast koja je možda i najvažniji resurs oba grada u kojoj oni mogu i hoće da sarađuju. Tu su i projekti izgradnje trebevićke žičare i revitalizacija Trebevića kao olimpijske planine, izrada zajedničke strategije razvoja turizma na području dva grada", istakao je Radovanović.

   Behmen je rekao da je sasvim normalno da ljudi iz Sarajeva idu na olimpijsku planinu autobusom. "Ovo se smatra atrakcijom zbog političkih okolnosti koje se odvijaju na ovim prostorima", smatra Behmen.

   Navodeći da je Ministarstvu civilnih poslova BiH davno dostavljen zahtjeva da bude otvorena redovna linija Sarajevo - Jahorina i još nema namjere da to bude i realizovano, on je apelovao na organe BiH da tu saglasnost daju što prije.

   Ovu vanrednu autobusku liniju omogućio je USAID Sida Firma projekat.