Vlada FBiH
0

Utvrđeni platni razredi za organe vlasti

Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH razmatrala je na današnjoj sjednici prečišćeni tekst Nacrta zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH u kom je propisano devet platnih razreda sa koficijentima od šest do 10 za funkcionere, nosioce izvršnih funkcija i savjetnike.

Iz federalne Vlade je saopšteno da su državni službenici razvrstani u 11, a namještenici u sedam platnih razreda.

Osnovicu za obračun plata utvrđuje Vlada FBiH, u dogovoru sa sindikatom, pri čemu se u obzir uzimaju rast životnih troškova i budžetske mogućnosti, a iskazuje se postotno u odnosu na osnovicu prosječne plate u ovom entitetu, prema posljednjem statističkom podatku, navodi se u saopštenju.

U slučaju nepostizanja dogovora, ranije dogovorena osnovica ostaje na snazi najduže mjesec dana, a ako i nakon tog roka  dogovor ne bude postignut, Vlada će donijeti odluku o privremenoj osnovici, koja će biti na snazi do konačnog dogovora sa sindikatom.

Prije utvrđivanja prijedloga ovog zakona, koji je usklađen sa primjedbama i sugestijama iz parlamentarne rasprave i stavovima Svjetske banke, o ponuđenim rješenjima izjasnit će se i Ekonomsko-socijalni savjet FBiH.