BiH
0

Utvrđene izmjene Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u BiH

FENA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, čime se odredbe ovog zakona usklađuju sa Zakonom o odbrani BiH.

Kako je novinarima nakon sjednice saopćio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, izmjenama i dopunama Zakona se preciznije uređuje oblast proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme.

Ocijenio je da je riječ o dobrim zakonskim rješenjima, koja će predstavljati podsticaj za namjensku industriju.

Utvrđene izmjene i dopune Zakona Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po osnovnoj zakonskoj proceduri.

Vijeće je utvrdilo i Prijedlog odluke o usvajanju Prometne politike BiH za period od 2007. do 2020. godine, čije je usvajanje jedan od uvjeta za napredovanje u procesu evropskih integracija.

Prometna politika BiH jedan je od tri strateška dokumenta u ovoj oblasti na osnovu kojeg će se u procesu razvoja i napretka prometnog sektora, donositi strategija razvoja, zakoni, programi i drugi propisi.

Na sjednici je Vijeće ministara odlučilo izdvojiti iz budžetske rezerve 150.000 maraka za humanitarnu akciju "Noć hiljadu večera" koju organizira Američka privredna komora kao podršku procesu deminiranja.

Spomenuti iznos je viši za 50.000 maraka u odnosu na prošlu godinu.

Također, donesena je odluka o kriterijima za raspored sredstava tekućeg granta "Međunarodna saradnja u području kulture" za 2008. godinu. Riječ je planiranih 600.000 maraka namijenjenih promociji i afirmaciji kulturnog stvaralaštva BiH na međunarodnom planu u svim oblastima kulture, kao i implementiranju međunarodnih sporazma o saradnji u ovoj oblasti.

Također, sredstva su namijenjena i kao podrška učešću bh. umjetnika na međunarodnim kulturnim manifestacijama, te za projekte koji se organiziraju s partnerima iz drugih država i organiziranje kulturnih manifestacija međunarodnog karaktera u BiH.

Vijeće ministara je između ostalog donijelo odluke i o kriterijima za dodjelu 150.000 maraka grant sredstava iz programa za podršku tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH za ovu godinu, te za dodjelu tri miliona maraka grant sredstava za "Pomoć programu sufinansiranja institucija kulture u BiH", također za ovu godinu.