{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Utvrđena tema za debatu u Vijeću sigurnosti tokom predsjedavanja BiH

F
17.11.2010. u 17:31
0
4
Utvrđena tema za debatu u Vijeću sigurnosti tokom predsjedavanja BiH
0
Izgradnja mira, odnosno izgradnja institucija kao dio procesa izgradnje mira, tema je koju će u januaru naredne godine razmatrati Vijeće sigurnosti UN-a pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Ovu temu za debatu u Vijeću sigurnosti UN-a tokom predsjedavanja naše zemlje, utvrdilo je danas Predsjedništvo BiH na prvoj redovnoj sjednici u novom sazivu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je na pres-konferenciji nakon sjednice da će se na pripremi ove teme radit u narednih mjesec i po dana.

Pojasnio je da je uobičajno da Vijeće sigurnosti UN-a, pored redovnih i ranije planiranih tema, raspravlja i o temi koju predloži zemlja članica koja je predsjedavajuća.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o produženju manadata oficirima Oružanih snaga u operaciji Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Afganistanu.

Donesena je i odluka o učešću BiH na sastanku Sjeveroatlantskog vijeća (NATO) o Afganistanu na nivou država ili vlada u Lisabonu 20. novembra. Delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva, a u njenom sastavu će biti i ministri vanjskih poslova i odbrane, te bh. koordinator za NATO.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Također, na sjednici je donesena i odluka o učešću predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na samitu OSCE-a u Astani u Kazahstanu 1. i 2. decembra.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za šestomjesečni period, uz zaključak da je potrebno ubrzati realizaciju sredstava za izbjeglice.

Usvojen je i finansijski izvještaj Predsjedništva BiH za devetomjesečni period, a kako je kazao Radmanović, konstatirano je da je ova institucija bilo štedljiva, te da nije bilo prekoračenja u trošenju finansijskih sredstava.

Predsjedništvo BiH je na sjednici odbilo tri zahtjeva za pomilovanje, ali na pres-konferenciji nisu saopćena imena onih za koje je zatraženo pomilovanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: