Kanton Sarajevo
0

Utvrđen prijedlog zakona o samostalnim umjetnicima

FENA
Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o istaknutim umjetnicima u Kantonu Sarajevo.

Prijedlog ovog zakona mogao bi se naći pred zastupnicima Skupštine Kantona na narednoj sjednici, saopćila je Press služba Kantona.

Zakon o istaknutim samostalnim umjetnicima donesen je u Kantonu Sarajevo prije deset godina, i u tom periodu praksa je pokazala određene nedorečenosti u primjeni zakona, te se pristupilo izradi novog.

Nakon utvrđivanja Nacrta spomenutog zakona, provedena je široka javna rasprava u kojoj su svoje sugestije i prijedloge dala brojna udruženja iz svih branši umjetnosti. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je u prijedlogu novog Zakona uvrstilo više od 70 posto prijedloga, sugestija i mišljenja iz javne rasprave.

U novom Zakonu definirana je kvalitativna razlika između samostalnog umjetnika i istaknutog samostalnog umjetnika gdje se za sticanje statusa istaknutog umjetnika uzima u obzir umjetnički opus i umjetnički domet umjetnika koje verifikuje matično umjetničko udruženjem, a ukoliko nije član niti jednog udruženja potrebno je da svoj stvaralački opus dokaže programskom knjižicom ili popisom umjetničkih djela potvrđenim od kulturne institucije, javne ustanove, festivala, galerije ili izdavačke kuće sa međunarodnim referensama.

Vlada je usvojila Dokument okvirnog budžeta Kantona Sarajevo za 2012./ 2014. koji iznosi 681 milion KM .

U pomenutom Dokumentu plate i naknade budžetskih korisnika ostaju na nivou ovogodišnjih, a Vlada će u izradi Nacrta budžeta KS-a za 2012. godinu kao i kroz svoj Program rada definirati moguća kapitalna ulaganja za sljedeću godinu.

Vlada je donijela Uredbu o stručnim zvanjima i načinu sticanja stručnih zvanja u arhivskoj djelatnosti kao i Odluku o utvrđivanju kriterija za dodjelu sredstava općinama na području Kantona Sarajevo i drugom kantonu ostvarenih po osnovu posebnog poreza za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u Kantonu Sarajevo.

Vlada je dala prethodnu saglasnost firmi "Division H" sa sjedištem u Sarajevu, kao osnivaču, za osnivanje Predškolske ustanove "Tvornica radosti".

Saglasnost je dobio i Upravni odbor KJU "Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba" za imenovanje Nafe Dizdarević, diplomiranog socijalnog radnika, za direktora ovog Doma, navodi se u saopštenju Press služba Kantona Sarajevo.