Vijeće ministara BiH
0

Utvrđen Prijedlog zakona o putnim ispravama BiH

FENA
Vijeće ministara BiH je danas na sjednici u Sarajevu većinom glasova utvrdilo Prijedlog zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine s ciljem poboljšanja sistema ličnih dokumenata u BiH i njegovim usklađivanjem s najvišim evropskim standardima u ovoj oblasti.

Predlagač, Ministarstvo civilnih poslova, dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Nova zakonska rješenja su zaštita ličnih podataka, definiranje izgleda pasoša za izbjeglice i apatride, ukidanje zajedničkog pasoša koji nije biometrijska putna isprava te mogućnost da se starom, bolesnom ili licu s hendikepom omogući podnošenje zahtjeva za izdavanje putne isprave putem mobilne stanice.

Također, novine u zakonu su, između ostalog, način dostave putnih isprava, omogućavanje podnošenja zahtjeva za uvjerenja iz centralnog registra elektronski putem portala za elektronski potpis, usaglašavanje roka važenja putnog lista, predviđanje kaznenih odredbi u vezi sa zaštitom ličnih podataka.

Kako je saopćeno iz VMBiH, donošenjem ovog zakona Vijeće ministara podržava proces liberalizacije viznog režima i zadržavanje takvog statusa za bh. građane.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestat će važiti sadašnji zakon o putnim ispravama koji je usvojen 1997. godine i koji je više puta mijenjan, zbog čega se i pristupilo izradi novog zakonskog teksta.

VMBiH je utvrdilo Prijedlog zakona o usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, koji će Ministarstvo civilnih poslova dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj zakonodavnoj proceduri.

Ovaj zakon proglasio je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak u julu 2007. godine, a odnosi se na zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice državljaninu BiH kojem je zabranjeno izdavanje putnih isprava ili su mu putne isprave oduzete.

Na sjednici je većinom glasova utvrđen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj zakonodavnoj proceduri.

Izmjenom Zakona definirano je da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), Ured za reviziju institucija BiH i Ured za razmatranje žalbi budu organizaciono izdvojena i funkcionalno nezavisna tijela.