|

Utvrđen Prijedlog zakona o preuzimanju dioničkih društava

Utvrđen Prijedlog zakona o preuzimanju dioničkih društava
0
F
FENA
4.12.2013. u 15:46
6
komentara
0

dijeljenja
Utvrđen Prijedlog zakona o preuzimanju dioničkih društava
Cilj Zakona o preuzimanju dioničkih društava, kojeg je na današnjoj sjednici u Sarajevu u formi Prijedloga uvrdila i Parlamentu FBiH uputila Vlada FBiH, jeste uređivanje uvjeta za davanje ponude za preuzimanje ciljnih društava, postupka preuzimanja, prava i obaveza učesnika u postupku preuzimanja, te nadzor postupka preuzimanja ciljnih društava.
U ovom zakonu prvi put je definirana multilateralna trgovinska platforma, a predviđena su tri načina preuzimanja dioničkih društava: putem Registra vrijednosnih papira, putem berze ili drugog uređenog javnog tržišta te putem ovlaštenog učesnika za brokerske poslove.

Do prijema BiH u EU preuzimanje će biti vršeno putem berze i ovlaštenog učesnika, a nakon toga isključivo putem Registra vrijednosnih papira.

Među novina sadržanim u Prijedlogu zakona je i pravilo proboja, ograničenja u vezi s pravilom proboja, pravo prijenosa dionica manjinskih dioničara i pravo prodaje dionica manjinskih dioničara.

Detaljno je razrađen postupak nadzora i mjere u nadzoru a posebna pažnja posvećena je i institutu dostave, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...