{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen Prijedlog zakona o plaćama u organima vlasti

F
1.7.2010. u 16:45
0
0
Utvrđen Prijedlog zakona o plaćama u organima vlasti
0
Utvrđen Prijedlog zakona o plaćama  u organima vlasti
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila i Federalnom parlamentu po hitnoj proceduri uputila Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.
Riječ je o tekstu koji je usaglašen sa Sindikatom.

Razlozi za donošenje ovog zakona temelje se prije svega na potrebi definiranja oblasti raspodjele plaća i naknada uposlenih u organima vlasti FBiH na jedinstven i jednak način. Postojeća regulativa kojom je regulirana problematika plaća i naknada u organima vlasti izrazito je disperzirana u više zakona po pojedinim oblastima, kao i u više podzakonskih propisa.

Visina osnovice za obračun plaće utvrđuje se na osnovu najniže neto satnice dogovorene sa sindikatom državnih službenika i namještenika na način da se najniža neto satnica množi s fondom radnih sati u mjesecu. Osnovica za obračun plaća se utvrđuje prije donošenja proračuna za narednu fiskalnu godinu, s primjenom od 1. januara za svaku narednu godinu, a usklađivat će se sa Zakonom o proračunima Federacije BiH, odnosno sa raspoloživim sredstvima za ove namjene.

Ukoliko se Vlada i sindikat ne dogovore o visini osnovice, ranije dogovorena osnovica ostaje na snazi do dogovora, a najduže do 90 dana. Za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada po ovom zakonu primjenjivat će se koeficijent sukladno Zakonu o proračunima Federacije BiH.

Osnovna plaća ne može biti manja od 70 posto prosječne neto plaće isplaćene u FBiH prema posljednjem objavljenom statističkom podatku. U slučaju da množenjem utvrđene osnovice i pripadajućeg koeficijenta osnovna plaća iznosi manje od 70 posto prosječne plaće, uposleniku će se isplatiti plaća u tom postotku.

Izabrani dužnosnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici svrstani su u 12 platnih razreda, s rasponom koeficijenata od 5,50 do 10,00. Kod državnih službenika, svrstanih u jedanaest platnih razreda, koeficijenti se kreću od 3,70 do 6,50, a za sedam platnih razreda namještenika od 1,85 do 3,20.

Vlada je danas zaključkom obavezala Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova da što prije pripremi zakon kojim će biti utvrđene plaće policajaca u FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: