BiH
4

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjeni Kaznenog zakona FBiH

FENA
Vlada Federacije BiH danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Kaznenog zakona FBiH i, kako se ne radi o opsežnim izmjenama, uputila ga u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.

Izmjena se sastoji u tome što je u članku 43a. stavak 1. riječ “može” zamijenjena riječju “će”.

Osnovni razlog za ovo jeste dosljedna provedba Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 24.5.2013. godine, a koji se odnosi na odgovarajuće izmjene Kaznenog zakona FBiH u cilju njegova usuglašavanja s Ustavom Bosne i Hercegovine i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kako bi bile izbjegnute proizvoljne primjene i tumačenja osporene odredbe.

Naime, Ustavni sud BiH je detektirao kao spornu odredbu članka 43a. Kaznenog zakona Federacije BiH kojom je predviđeno da izrečena kazna zatvora u trajanju do jedne godine može, na zahtjev osuđenika, biti zamijenjena novčanom kaznom.

Kako je zamjena kazne zatvora novčanom kaznom ovom zakonskom odredbom predviđena samo kao mogućnost, sudu je dato diskreciono pravo u pogledu ove norme, a ne i obveza njezine primjene.

Iz tog razloga Ustavni sud BiH smatra kako to dovodi do pravne nesigurnosti osuđenika koji ispunjavaju propisane uvjete u ostvarivanju zakonom predviđenog prava.

Pored toga, Ustavni sud BiH smatra spornim s aspekta pravne sigurnosti da o zahtjevu osuđenog za zamjenu kazne odlučuje isti sud koji je vodio kazneni postupak i izrekao kazneno-pravnu sankciju, odnosno koji je pri izricanju kazne zatvora vodio računa o svim relevantnim okolnostima koje se odnose na individualizaciju i svrhu kazne, a koje sud, razmatrajući zahtjev osuđenog, ponovno ocjenjuje.

Intervencijom u Zakonu definirana je obveza suda da osobi osuđenoj na zatvor do jedne godine kaznu zamijeni novčanom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.