Vijeće ministara BiH
0

Utvrđen Prijedlog memoranduma o razumijevanju sa NATO

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog memoranduma o razumijevanju između BiH i Vrhovne komande Savezničkih snaga za Evropu i Glavnog štaba Savezničke komande za transformaciju u vezi sa odredbama pružanja podrške države domaćina pri izvršenju operacija i vježbi Natoa.

Prihvatanjem ovog memoranduma bit će pojednostavljena procedura i na univerzalan način uređeno vođenje svih operacija i vježbi Natoa u BiH što do sada nije bio slučaj, jer su za svaku aktivnost članice Nato/ PFP-a i BiH potpisivali poseban memorandum.

Vijeće ministara BiH usvojio je godišnji izvještaj o izdatim dozvolama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvostruke i posebne namjene u 2011. godini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ukupna vrijednost vanjskotrgovinskog prometa, prema izdatim ispravama za izvoz, uvoz i privremeni izvoz i uvoz oružja, vojne opreme i robe dvostruke i posebne namjene, a na osnovi profaktura koje su dostavljene uz zahtjeve za izdavanje dozvola, iznosila je u 2011. godini 119.554.962 eura.

U prošloj godini izdato je 698 isprava, od čega su 92 dozvole izdate za izvoz u 27 zemalja svijeta, a 46 za uvoz roba sa Zajedničke liste vojne opreme.