Predsjedništvo BiH
0

Usvojen izvještaj o izvršenju Budžeta BiH za 2011.

SRNA
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH usvojilo je na današnjoj sjednici Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu.

Predsjedništvo je donijelo Odluku o prihvatanju prvog Amandmana na Sporazum koji se odnosi na Kreditni sporazum za finansiranje Projekta isporuke opreme i obavljanje usluga za dvije bolnice u Sarajevu između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH, i "UniCredit Banke Austrija AG", u iznosu od 3.299.012,00 eura za tu namjenu.

Donesena je Odluka o prihvatanju Ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke - koridor 5c druga faza, sa odobrenim sredstvima u iznosu od 166 miliona evra.

Prihvaćen je Sporazum o IPA grantu EC (Drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom Mostar i Banja Luka), u iznosu od 5.199.142,00 evra, između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi administratora Evropske komisije za Trast fond pretpristupnog instrumenta EU.

Na sjednici je prihvaćen i Sporazum o finansiranju između BiH i Evropske komisije, koji se odnosi na nacionalni program za 2011. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, kao i Sporazum o finansiranju (Projekat razvoja navodnjavanja) između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj, u iznosu kredita od 40 miliona dolara.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je Sporazum o zajmu - Dodatno finansiranje za Projekat olakšanja pristupa finansiranju za mala i srednja preduzeća između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 90 miliona i 100.000,00 eura za tu namjenu.

Predsjedništvo BiH donijelo je i odluku o angažovanju resursa Oružanih snaga BiH u gašenju požara na području opštine Konjic, kao pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe ili nesreće.

Donesene su odluke o pristupanju Vasenarskom aranžmanu o kontroli izvoza konvencionalnog oružja, te robe i tehnologiije dvojne namjene, o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o razvojnoj saradnji između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovačke, i sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Švedske za omogućavanje, na osnovu reciprociteta, stupanja u plaćeni radni odnos članovima porodice i domaćinstva članova diplomatskih misija, konzularnih predstavništava ili međunarodnih organizacija.

Prihvaćena je i Informacija o učešću predstavnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na bilateralno - odbrambenim konsultacijama u Vašingotnu od 10. do 15. juna.