BiH
0

Predsjedništvo BiH produžilo mandat oficirima OSBIH u ISAF-u

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjedništvo BiH razmatralo je pismo specijalnog predstavnika EU u BiH u vezi s okončanjem policijske misije EU u BiH i saglasno je da Sporazum između EU i BiH o aktivnostima policijske misije EU u BiH ostane na snazi do zatvaranja misije u BiH, odnosno, 31. decembra 2012.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o učešću pripadnika OSBiH u misiji Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan (ISAF), i donijelo Odluku o produžetku mandata oficirima OSBiH u ISAF-u.

Usvojena je izmjena i dopuna Odluke o učešću grupe instruktora OSBiH u ISAF-u.

Na današnjoj sjednici donesena je Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola o prekograničnom nadzoru između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za: Sporazum između Vijeća ministara BiH i Kabineta ministra Ukrajine o pomorskom trgovačkom brodarstvu i Memorandum o razumijevanju o obrazovnoj i naučnoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Kraljevine Saudijske Arabije.

Donesena je Odluka o pristupanju Bjelorusije Konvenciji Vijeća Evrope o zaštiti arhitektonskog naslijeđa Evrope (ETS No. 121).

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pristupanju: Bjelorusije i Paname Konvenciji Vijeća Evrope o kriminalu putem interneta (ETS No. 185).

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o ratifikaciji Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i BiH o readmisiji osoba koje borave bez dozvole te Tehničkog aranžmana između Vijeća ministara BiH i State Departmenta SAD-a za pomoć u uništavanju lakog naoružanja/lakog oružja te raznih vrsta municije.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke i o ratifikaciji Konvencije Vijeća Evrope o kontaktu koji se tiče djece (ETS 192), Konvencije Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe (ETS 201), Konvencije o međunarodnom ostarivanju prava za izdržavanje djeteta i drugim oblicima izdržavanja porodice te Amandmana na Sporazum od 15. decembra 2011. u vezi sa Sporazumom o zajmu i projektu od 23. februara 2010. za 71.000.00 eura između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW) i BiH koji zastupa Ministarstvo finansija i trezora (Zajmoprimac) i FBiH koju zastupa Federalno ministarstvo finansija, Javnog preduzeća "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne" Dioničko društvo Mostar (EP HZHB), (Agencije za provođenje projekta) - Vjetropark Mesihovina.

Također donesena je i odluka o ratifikaciji Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.