Vlada RS
0

Utvrđen konačan prijedlog izmjena zakona o prodaji naftne industrije

FENA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na sjednici u Banjoj Luci izmjene i dopune zakona o odlikovanjima i priznanjima te o uslovima prodaje akcija preduzeća iz sistema nekadašnje naftne industrije tog bh. entiteta.

Izmjenama tog zakona kompanija "NjefteGazInkor“, kupac naftne industrije RS-a, dobit će dodatne tri godine, beskamatno, da počnu sa plaćanjem 133 miliona KM preuzetih poreza i doprinosa, a preuzete obaveze bit će im umanje kroz kompenzaciju za 17,2 miliona KM.

Utvrđen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima, a razlozi za njegovo donošenje proizilaze iz potrebe usklađivanja sa Zakonom o privrednim društvima, čijim stupanjem na snagu je prestao važiti Zakon o preduzećima.

Također, BiH je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u obavezi da do 1.jula 2011. godine na sva javna preduzeća primjeni principe iz Ugovora o funkcioniranju Evropske unije, s posebnim naglaskom na član 106. Ugovora.

Istovremeno, bilo je potrebno i otkloniti određene tehničke nedostatke u samom tekstu postojećeg zakona, saopćeno je iz entitetske vlade.

Ministri su se upoznali i sa informacijom o nabavljenim količinama mineralnog đubriva NPK 15:15:15 i NPK 8:26:26 za sjetvu u 2011., a Direkciji za robne rezerve je odobreno da preostalo (nepreuzeto) mineralno đubrivo podijeli zainteresiranim registriranim poljoprivrednim proizvođačima na području RS-a koji ispunjavaju uslove za dodjelu đubriva.

Na sjednici je prihvaćena i informaciju o ustupanju roba iz zaliha Direkcije za robne rezerve humanitarnim i drugim ustanovama sličnog karaktera.

Vlada RS-a donijela je i odluku o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju i istraživanje, te zaštitu, održavanje i korišćenje Arheološkog kompleksa "Minicipium Malvesiatium", Skelani – Srebrenica.

Odlukom se određuje da se može, u svrhu ovog arheološkog kompleksa, izvršiti potpuna eksproprijacija neophodnih nepokretnosti.