{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđen konačan prijedlog izmjena zakona o prodaji naftne industrije

F
11.5.2011. u 18:07
0
1
Utvrđen konačan prijedlog izmjena zakona o prodaji naftne industrije
0
Utvrđen konačan prijedlog izmjena zakona o prodaji naftne industrije
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na sjednici u Banjoj Luci izmjene i dopune zakona o odlikovanjima i priznanjima te o uslovima prodaje akcija preduzeća iz sistema nekadašnje naftne industrije tog bh. entiteta.
Izmjenama tog zakona kompanija "NjefteGazInkor“, kupac naftne industrije RS-a, dobit će dodatne tri godine, beskamatno, da počnu sa plaćanjem 133 miliona KM preuzetih poreza i doprinosa, a preuzete obaveze bit će im umanje kroz kompenzaciju za 17,2 miliona KM.

Utvrđen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima, a razlozi za njegovo donošenje proizilaze iz potrebe usklađivanja sa Zakonom o privrednim društvima, čijim stupanjem na snagu je prestao važiti Zakon o preduzećima.

Također, BiH je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u obavezi da do 1.jula 2011. godine na sva javna preduzeća primjeni principe iz Ugovora o funkcioniranju Evropske unije, s posebnim naglaskom na član 106. Ugovora.

Istovremeno, bilo je potrebno i otkloniti određene tehničke nedostatke u samom tekstu postojećeg zakona, saopćeno je iz entitetske vlade.

Ministri su se upoznali i sa informacijom o nabavljenim količinama mineralnog đubriva NPK 15:15:15 i NPK 8:26:26 za sjetvu u 2011., a Direkciji za robne rezerve je odobreno da preostalo (nepreuzeto) mineralno đubrivo podijeli zainteresiranim registriranim poljoprivrednim proizvođačima na području RS-a koji ispunjavaju uslove za dodjelu đubriva.

Na sjednici je prihvaćena i informaciju o ustupanju roba iz zaliha Direkcije za robne rezerve humanitarnim i drugim ustanovama sličnog karaktera.

Vlada RS-a donijela je i odluku o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju i istraživanje, te zaštitu, održavanje i korišćenje Arheološkog kompleksa "Minicipium Malvesiatium", Skelani – Srebrenica.

Odlukom se određuje da se može, u svrhu ovog arheološkog kompleksa, izvršiti potpuna eksproprijacija neophodnih nepokretnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: