Vlada FBiH
0

Izmiriti obaveze za dionicu autoputa Sarajevo - Zenica

FENA
Vlada je dala saglasnost za izmirenje svih naknadno nastalih finansijskih obaveza po osnovu izgradnje dionice autoceste Zenica-Sarajevo čiji je implementator bila JP Direkcija cesta Federacije BiH d.o.o Sarajevo.

Radi se o izmirenju 6.435 KM Zavodu za saobraćaj Građevinskog fakulteta u Sarajevu i obavezi prema GP PUT d.d. Sarajevo u iznosu od 111.127,26 KM. Isplata ovih sredstava će se izvršiti iz raspoloživih neutrošenih sredstava sa dionice IV autoputa.

O radu bh. Željezničke javne korporacije Nakon što je usvojila Izvještaj o radu za 2010.godinu, Vlada FBiH dala je i saglasnost na Osnove plana rada Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije za 2011. godinu. Plan se, između ostalog, odnosi na ostvarivanje funkcija utvrđenih Sporazumom između Federacije BiH i Republike Srpske o uspostavljanju zajedničke željezničke javne korporacije, implementaciju kredita EIB-a i EBRD-a i dobijanje novih kredita za modernizaciju željezničke infrastrukture i mobilnih sredstava po ovlaštenju operatora i drugih funkcija koje primjenom Zakona o željeznicama BiH budu dodijeljene Korporaciji. Planom se predviđa i nastavak stabilnog finansiranja Korporacije iz subvencija koje jesu ili budu utvrđene normativnim aktima, te organizaciono, kadrovsko, prostorno i materijalno osposobljavanje BHJŽK- a, u skladu s ulogom ove korporacije.

Saglasnost za prenos sredstava na JP Autoceste FBiH

Vlada FBiH je dala saglasnost za prijenos stalnih sredstava sa JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo na JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar prema njihovoj knjigovodstvenoj vrijednosti, a radi se o sredstvima kojima je raspolagala Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.

Odluka je donesena pošto je Federalna direkcija za upravljanje, izgradnju i održavanje autocesta upisana u registar kod nadležnog suda u Mostaru kao JP Autoceste Federacije d.o.o. Mostar pa su se stekli uvjeti da se ova primopredaja izvrši. U tu je svrhu imenovana Komisija koja treba da izvrši primopredaju kompletne tehničke dokumentacije i izvedenih radova, finansijske dokumentacije, predmeta, akata i drugih spisa vezanih za postupak pred općinskim i sudskim organima za dionice autoceste Sarajevo-Zenica između JP Ceste Federacije BiH d.o.o Sarajevo kao dotadašnjeg implementatora i JP Autoceste Federacije BiH kao novoupisanog javnog preduzeća u čijoj je nadležnosti upravljanje, građenje, rekonstrukcija, održavanje i zaštita autocesta i brzih cesta.

Dopuna smjernica za projektovanje, građenje, održavanje i nadzor puteva

Vlada FBiH je dala saglasnost da se dopune Smjernice za projektovanje, građenje, održavanje i nadzor na putevima u Federaciji BiH u dijelu koji se odnosi na tehničke osobine materijala za posipanje cesta. Radi se o ukidanju ograničenja vrste soli za posipanje puteva i njenog granulometrijskog sastava koji su bili prepreka za domaće proizvođače i dobavljače soli za posipanje puteva.

Ocijenjeno je da tehničke karakteristike industrijske soli koje se ovom odlukom dodaju Smjernicama odgovaraju u potpunosti njenoj namjeni pošto se planira i uvođenje mokrog postupka. Ova vrsta industrijske soli efikasnija je i ekološki prihvatljivija.

Odluke iz oblasti namjenske industrije

Realizirajući Zaključke Vlade Federacije BiH sa 8.sjednice od 30.5.2011.godine o „Stanju i daljim pravcima namjenske industrije" Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zatražilo je dostavu podataka od privrednih društava namjenske industrije u FBiH o nekretninama i drugoj imovini koja nije iskazana u početnom bilansu prije privatizacije sa dokazima i vrijednostima iskazanim na osnovu procjene sudskog vještaka.

Na temelju ovih podataka, a na prijedlog resornog ministarstva, Vlada Federacije BiH je danas donijela tri odluke o vrijednosti nekretnina koje će se koristiti za dokapitalizaciju preduzeća iz oblasti namjenske industrije. U prvoj je riječ o privrednom društvu „ZRAK" d.d. Sarajevo za čiju će se dokapitalizaciju koristiti nekretnine od 3.908.190 KM, utvrđene nalazom sudskog vještaka, a koje nisu obuhvaćene rješenjem o odobravanju Programa privatizacije i početnog bilansa za privatizovano privredno društvo „ZRAK" d.d. Sarajevo.

Za dokapitalizaciju privrednog društva namjenske industrije „IGMAN" d.d. Konjic, prema danas donesenoj odluci, koristiće se pokretna imovina u vrijednosti od 1.200.000 KM, utvrđena nalazom sudskog vještaka, a koja nije obuhvaćena rješenjem o odobrenju Programa privatizacije i početnog bilansa za privatizovano privredno društvo „IGMAN" d.d. Konjic. Kad je riječ o privrednom društvu BINAS d.d. Bugojno koristiće se za njegovu dokapitalizaciju nekretnine (zemljište i objekti ) u vrijednosti od 2.783.528,68 KM, utvrđene nalazom sudskog vještaka, a koje nisu obuhvaćene rješenjem o odobrenju Programa privatizacije i početnom bilansu za privatizovano privredno društvo „BINAS" d.d. Bugojno.

Za realizaciju ovih odluka zadužuju se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Agencija za privatizaciju u FBiH svako u okviru svojih nadležnosti. Resorno ministarstvo je, zajedno sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH i Federalnim pravobranilaštvom, zaduženo i za provođenje odluka kojima se pravo korišćenja tehničke dokumentacije za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, u posjedu privrednih društava koja se bave ovom proizvodnjom, a nije bila predmetom utvrđivanja vrijednosti početnog bilansa privatizacije kako je definisano Zakonom o privatizaciji preduzeća, privremeno prenosi na ova privredna društva. Riječ je o privrednim društvima BINAS d.d. Bugojno, BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, „UNIS GINEX“ d.d., „POBJEDA RUDET“ d.d. i „POBJEDA SPORT“ d.d. Goražde, „IGMAN“ d.d. Konjic, Tehničko remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići, „Pretis“ d.d. Vogošća, PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez i „Zrak“ d.d. Sarajevo.

Pravo korišćenja ove dokumentacije, bez naknade, prenosi se na period od pet godina uz mogućnost produženja.Vlada FBiH zadržava pravo da, na prijedlog nadležnog ministarstva, izuzme iz posjeda tehničku dokumentaciju u slučaju kada se privredno društvo prestane baviti proizvodnjom naoružanja i vojne opreme ili kada to zahtijevaju druge okolnosti.