{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojeni zakoni o plaćama i naknadama u institucijama BiH

F
29.5.2012. u 12:53
0
19
Usvojeni zakoni o plaćama i naknadama u institucijama BiH
0
Delegati Doma naroda PSBiH usvojili su danas Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku.
Ovaj zakon već je usvojiio Predstavnički dom PSBiH, a on predviđa uvođenje poslanika i delegata u zakonske odredbe. Dom naroda usvojio je ovaj zakon nakon kratke rasprave. Također je usvojio i Zahtjev Vijeća ministara BiH da po hitnom postupku razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o službi u OSBiH.

Protiv su glasali delegati iz SDA.

Delegat Halid Genjac je rješenja iz ovog prijedloga zakona nazvao dvosmislenim jer pripadnike OSBiH stavlja u milost i nemilost entiteta.

Dopredsjedavajući Doma naroda BiH Sulejman Tihić istakao je da prava vojnika ostaju, a da obaveze prelaze na entitete.

"Potpisao sam ovakav tekst. Nakon toga, obaviješten sam da su ove izmjene dvosmislene i da je moguće da pripadnici OSBiH izgube prava, a sudeći po izjavama predstavnika RS-a. Stoga želimo da ovaj zakon ide u redovnu proceduru da bi se razjasnile ove stvari", rekao je Tihić.

Delegat Mladen Ivanić čitavu priču u vezi s penzioniranim borcima je nazvao farsom te najavio da će i pri glasanju o ovom zakonu biti suzdržan.

"Imajte na umu da su se ovi ljudi borili u ratu i da su zaslužili makar otpremninu jer im tada niko nije rekao da će biti penzionisani i ostati bez ičega. Ne znam kako će se sve ovo završiti, ali neću da učestvujem u tome", rekao je Ivanić. U nastavku je usvojen i ovaj zakon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: