Dom naroda Parlamenta BiH
0

Usvojeni revizorski izvještaji, javne nabavke i dalje problem

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas revizorske izvještaje Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskom poslovanju 70 institucija BiH u 2011. godini.

Predsjedavajući Doma naroda Sulejman Tihić rekao je na početku rasprave da je, od 70 institucija u kojima je provedena revizija, 30 dobilo pozitivno mišljenje, 31 pozitivno mišljenje sa isticanjem predmeta, jedna mišljenje sa rezervom, pet mišljenje sa rezervom uz isticanje predmeta, a tri negativno mišljenje.

Zamjenik glavnog revizora BiH Božana Trninić rekla je u obraćanju delegatima da se većina primjedbi u revizorskim izvještajima odnosi na neblagovremeno usvajanje budžeta, zbog čega je bio otežan rad institucija BiH, a bilo je i propusta u sistemima internih kontrola, što je za posljedicu imalo nedostatak javne i svake druge odgovornosti, nepostojanje jedinstvenih standarda potrošnje, prije svega kada je riječ o nabavkama automobila, službenim putovanjima, korištenju mobilnih telefona, hotelskim smještajima...

"Tu su i propusti u vezi sa javnim nabavkama, zapošljavanjima, usvajanjem međunarodnih računovodstvenih standarda", navela je Trninićeva.

Ona je posebno ukazala na poražavajuću činjenicu da je od 19 zaključaka Doma naroda Parlamentarne skupštine koji se tiču revizije institucija BiH realizovan samo jedan.

Kada je riječ o revizorskim izvještajima o radu institucija BiH, Tihić smatra da ne postoji snažna unutrašnja kontrola, "a izgleda da ne rade ni tužilaštva".

Bošnjački delegat iz SDP-a Mehmed Bradarić naveo je da je u institucijama BiH zakazala interna kontrola. NJegov stranački kolega Hasan Bećirović smatra da je nadzor nad provođenjem zakona ključni problem u revizorskim izvještajima.

Delegati su danas na sjednici u Sarajevu usvojili Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi u 2011. godini.

Direktor Kancelarije Amir Pilav rekao je u obraćanju delegatima da je ovoj instituciji od početka rada 2006. godine prijavljeno više od 10.000 žalbi.

"Evidentan je konstantan rast primljenih žalbi i prošle godine dostigao je 2.160 žalbi, što je rekord u regionu", naveo je Pilav.

Prema njegovim riječima, u 2011. godini Kancelarija je riješila 98 odsto žalbi, a 88 odsto odluka Kancelarije potvrdio je Sud BiH.

On je naveo da je od početka rada kancelarije podneseno 25 krivičnih prijava za ugovore u vrijednosti većoj od 35 miliona KM.

Bradarić je, kritikujući rad Kancelarije, naveo da je ona blokirala skoro milijardu KM i da je potrebno izvršiti izmjene i dopune zakona o javnim nabavkama BiH.

Delegati nisu usvojili Izvještaj o radu poslovanja BHRT-a za 2011. godinu, a diskutanti su najviše isticali činjenicu da ova medijska kuća godinama posluje negativno i da su njeni gubici u vrijeme kada je Izvještaj sačinjen iznosili oko 22 miliona KM.

Usvojeni su i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinika o temi "Višegodišnja kapitalna ulaganja institucija BiH" i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje voznim parkom u institucijama BiH".

Delegati su dali saglasnost za ratifikaciju više memoranduma, ugovora, sporazuma i protokola.