Parlament FBiH
0

Usvojene izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zastupnički dom Parlamenta Federaciji BiH na sjednici u Sarajevu usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ograničenoj uporabi duhanskih prerađevina, kojim su precizirani načini na koje na pakovanjima duhanskih proizvoda moraju biti označene količine štetnih materija.

Istaknuto je da količina katrana, nikotina i ugljičnog monoksida mora pokrivati najmanje 15 posto bočne stranice paklice cigareta, dok svako pakovanje mora imati upozorenje o štetnosti pušenja.

Izmjenama su, također, pooštrene kazne, a prekršitelji se mogu suočiti i sa zabranom obavljanja djelatnosti.

Zastupnici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju .

Propisano je da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, kao korisnik Jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, dužan da preuzme podatke iz Baze podataka Jedinstvenog sistema i distribuira ih nadležnim kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja.

Umjesto ranije obaveze svih fizičkih i pravnih lica da kantonalnom zavodu osiguranja dostavljaju podatke u vezi sa prijavom i odjavom osiguranika radi ostvarivanja prava i obaveza iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i izdavanja posebne isprave, propisano je da su obveznici uplate doprinosa dužni podatke u vezi sa prijavom, promjenom i odjavom osiguranog lica, dostaviti na propisanom obrascu nadležnom uredu Porezne uprave Federacije BiH.

Novim rješenjima je, također, predviđeno da se u okviru Jedinstvenog sistema vrši evidentiranje podataka o naplati i raspodjeli uplaćenih doprinosa i obavljaju poslovi finansijskog nadzora i ekonomsko-finansijske revizije, dok kontrolu obračuna i uplate doprinosa, u skladu sa Zakonom o doprinosima, vrši Porezna uprava Federacije BiH.