{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojene izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda

S
1.4.2014. u 21:17
2
3
Usvojene izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda
2
Usvojene izmjene zakona o pripadnosti javnih prihoda
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.
Ovim zakonom u postojeće zakonsko rješenje trebalo bi da bude uvedeno izjednačavanje, odnosno smanjivanje razlika u prihodima po stanovniku pojedinačno po kantonima i opštinama, na horizontalnom nivou za opštine i kantone, prateći glavna načela iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Jedan od ciljeva izmjena Zakona jeste i poboljšanje finansijske situacije u Posavskom kantonu, čiji pripadajući prihodi nisu bili dovoljni za finansiranje osnovnih funkcija, kao i poboljšanje situacije u nerazvijenim kantonima, Bosansko-podrinjskom kantonu Goraždu i Livanjskom kantonu.

Prijedlog zakona podržala su 54 poslanika, 12 je bilo uzdržano, a jedan je bio protiv. O zakonu treba da se izjasni i federalni Dom naroda.

Poslanici su odbili da Prijedlog zakona o sprečavanju nasilja na sportskim događajima FBiH, koji je predložila Aida Čikić iz Saveza za bolju budućnost, bude razmatran po hitnom postupku i on je vraćen u redovnu proceduru.

Neke od odredbi predviđaju da gledalac mora sjediti na tačno određenom mjestu po numeraciji na kupljenoj karti /odnosno, zabranjuje se stajanje/, a klub je dužan da vodi evidenciju o identitetu osoba kojima prodaje ulaznice, odnosno ustupa posredstvom klubova navijača, i te evidencije da dostavi Federalnom MUP-u.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma završena je nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: